Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepszy przepis na ogórki w musztardzie – Remigiusz Rączka dodaje do nich wyrazistą przyprawę. Zobacz przepis na śląskie zymft ogórki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jakie zrobić zymft ogórki? Zanany śląski kucharz Remigiusz Rączka podpowiada  najlepszy przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Jakie zrobić zymft ogórki? Zanany śląski kucharz Remigiusz Rączka podpowiada najlepszy przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. liudmilachernetska / 123RF
Ogórki w musztardzie to wyśmienita przekąska. Warto zrobić je z przepisu Remigiusza Rączki, śląskiego kucharza, znanego m.in. z programu kulinarnego „Rączka gotuje” na YouTube. Polecane przez niego musztardowe pikle, czyli zymft ogórki mają wyjątkowy smak, podkreślony przez jedną nietypową przyprawę. Sprawdź i wypróbuj przepis na pyszne domowe przetwory z ogórków.

W skrócie

Remigiusz Rączka radzi, jak zrobić przetwory z ogórków

Remigiusz rączka to cieszący się popularnością śląski kucharz. W jednym z odcinków „Rączka gotuje”przedstawił on kilka przepisów na przetwory, m.in. ogórki w musztardzie, czyli tzw. zymft ogórki lub zmyftgórki. Poleca zrobić do nich zalewę z dodatkiem musztardy, papryki i marchewki. Wyjątkowy smak to zasługa przyprawy curry. Przepis spotkały się z uznaniem internautów. „Panie Remigiuszu jak zwykle smacznie i sprawnie przekazany przepis” – napisał jeden z nich. „Jak zawsze pysznie!”– dodał inny.

Przepis Remigiusza Rączki na zymft ogórki

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na ok. 6 słoików
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • pół cebuli,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 marchewka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 liście selera,
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 8 sztuk ziela angielskiego,

Zalewa:

  • 2 l wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 8 łyżek cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka curry,
  • 200 ml octu.

Jak zrobić ogórki w musztardzie?

  1. Najpierw należy przygotować zalewę. Do ugotowanej wody dodaj miód, sól, cukier, musztardę, ocet i curry. Wymieszaj.
  2. Pokrój paprykę w paseczki.
  3. Marchewkę pokrój w plasterki.
  4. Cebulę pokrój na cząstki.
  5. W słoikach ułóż paprykę, marchewkę, liście selera, po jednym ząbku czosnku, po listku laurowym, kilka zieli angielskich i ziaren gorczycy.
  6. Ogórki pokrój w poprzek i ułóż w słoikach pionowo.
  7. Całość zalej zalewą. Zakręć
  8. Pasteryzuj ok. 30 minut w piekarniku na 150-160 stopni.

Remigiusz Rączka i jego kuchnia

Remigiusz Rączka jest kucharzem znanym m.in. z autorskiego programu kulinarnego „Rączka gotuje”, nadawanego głównie w TVP Katowice. Pochodzi z Wodzisławia Śląskiego. Przez wiele lat pracował w hotelarstwie, gastronomii oraz prowadził restauracje.

Znany kucharz reprezentował Polskę, gotując na EXPO 2020 w Dubaju. Serwował tam oczywiście śląskie przysmaki. Obecnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych oraz na kanale na YouTube.

Jakie zrobić zymft ogórki? Zanany śląski kucharz Remigiusz Rączka podpowiada  najlepszy przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepszy przepis na ogórki w musztardzie – Remigiusz Rączka...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!