Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami.

Zobacz również

To jeden z najdroższych domów w Polsce Jest pod Bielskiem

To jeden z najdroższych domów w Polsce Jest pod Bielskiem

Zagłębie - Jagiellonia LIVE! Lider Ekstraklasy nie wygrał nic po 30 marca

Zagłębie - Jagiellonia LIVE! Lider Ekstraklasy nie wygrał nic po 30 marca

Polecamy

Pekin w ogniu krytyki Zachodu. "Zagrożenie dla europejskiego bezpieczeństwa"

Pekin w ogniu krytyki Zachodu. "Zagrożenie dla europejskiego bezpieczeństwa"

Kontrowersyjny finisz półmaratonu w Pekinie. Ostre decyzje - są dyskwalifikacje!

Kontrowersyjny finisz półmaratonu w Pekinie. Ostre decyzje - są dyskwalifikacje!

Żałoba w VIII LO. Minutą ciszy uczczono pamięć Emilii, która zginęła na przystanku

Żałoba w VIII LO. Minutą ciszy uczczono pamięć Emilii, która zginęła na przystanku