Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki bez tłuszczu, które są zdrowsze od frytek. Chrupiące ziemniaki z piekarnika

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, chrupiące ziemniaki warto podać z sosem czosnkowym - wymieszaj 3 łyżeczki jogurtu naturalnego z 1 łyżeczką majonezu, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Sprawdź nasz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszne, chrupiące ziemniaki warto podać z sosem czosnkowym - wymieszaj 3 łyżeczki jogurtu naturalnego z 1 łyżeczką majonezu, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Sprawdź nasz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Pieczone ziemniaki z piekarnika idealnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Radzimy, jak je zrobić, by były pyszne, aromatyczne i chrupiące. Można je podać z dodatkiem sosu czosnkowego lub z ketchupem. Zobacz, jak przygotować pieczone ziemniaki krok po kroku. Smakują bosko. Wypróbuj nasz prosty przepis.

Spis treści

Chrupiące ziemniaki z piekarnika - przepyszne i niskokaloryczne

Wielu z nas uważa ziemniaki za bezwartościowe. Nic bardziej mylnego! Ziemniaki spożywane w odpowiednich ilościach i przy odpowiedniej obróbce są nie tylko zdrowe, ale mają też mało kalorii. Pieczone ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny niż ich popularna, gotowana wersja, co jest bardzo istotne dla osób chorych na cukrzycę.

Ziemniaki są źródłem m.in.:

  • witaminy C,
  • potasu,
  • wapnia.

Ziemniaki z piekarnika

Mamy dla Ciebie świetny przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę z ziemniaków. Podpowiemy, jak przygotować pieczone ziemniaki bez dodatków tłuszczu czy glutenu.

Panierka z mąki kukurydzianej zapewnia ziemniakom chrupkość. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i stanowi źródło błonnika, skrobi, potasu i magnezu, a także witamin E, B oraz A.

Pieczone ziemniaki proponujemy podać z sosem czosnkowym. Takie danie sprawdzi się także jako szybka przekąska dla niezapowiedzianych gości.

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #1

Brabantia

Brabantia trzepaczka duża profile nonstick br-363788

59,77 zł31,90 zł-47%
miejsce #2

Zwieger

Zwieger Black Stone Tłuczek Do Ziemniaków (Lo5928)

57,69 zł33,59 zł-42%
miejsce #3

Zwilling

Zwilling professional s podstawowy komplet noży 35602-000

999,00 zł579,00 zł-42%
miejsce #4

Tefal

Tefal Zestaw Przyborów (K210S514)

64,99 zł43,05 zł-34%
miejsce #5

Kuchenprofi

Kuchenprofi Szpatułka Silikonowa 28Cm Czerwona (Ku1410501400)

62,90 zł49,21 zł-22%
miejsce #7

Ambition

Ambition Chochla Do Sosów Napoli 16 Cm 29670

11,90 zł10,90 zł-8%
miejsce #10

Tefal

Tefal łyżka 2743912

19,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki z piekarnika

Pieczone ziemniaki w panierce - przepis

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania 15 min, pieczenie ok 30 min)

Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i przyprawami, a następnie każdy obtaczaj w mące.
Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i przyprawami, a następnie każdy obtaczaj w mące.
Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 6 niedużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bezglutenowej mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku

Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Przygotowanie:

Jak przygotować pieczone ziemniaki z piekarnika w chrupiącej panierce z czosnkowym sosem?

  1. Umyj i obierz ziemniaki.
  2. Pokrój ziemniaki na nieduże kawałki.
  3. Ziemniaki wysusz na ręczniku papierowym.
  4. Przygotuj dwie miseczki, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Do jednej z miseczek wbij jajko, dodaj przyprawy i rozmieszaj widelcem.
  6. Do drugiej miseczki wsyp mąkę kukurydzianą.
  7. Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i przyprawami, a następnie każdy obtaczaj w mące.
  8. Posyp odrobiną czosnku niedźwiedziego.
  9. Piecz w 170 stopniach ok 30 min.

Nasza porada: jeśli nie jesteś pewien, czy ziemniaki są gotowe, sprawdź, czy są miękkie w środku za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki.

Przygotuj sos:
Obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój dwa ząbki czosnku. Dodaj jogurt oraz szczyptę soli. Wymieszaj.

Zobacz także: Jak usmażyć kanie? Przepis na kotlety z kani

Pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce najlepiej smakują na ciepło. Dla ładnego wyglądu czosnkowego sosu możesz oprószyć go czosnkiem niedźwiedzim. Przekąska gotowa. Takie ziemniaki będą świetnie smakować podane do strogonowa lub gulaszu wieprzowego. Smacznego!

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #2

Verlo

Verlo Deska Dębowa 240X120X25Mm (V11526)

143,00 zł73,00 zł-49%
miejsce #3

Mondex

Mondex Maselniczka Z Drewnianą Pokrywą I Nożem

90,13 zł46,99 zł-48%
miejsce #4

Peugeot

Peugeot młynek do soli paris u select 12 cm p-23690

179,00 zł107,00 zł-40%
miejsce #5

Clatronic

Clatronic ME 3604

181,99 zł129,99 zł-29%
miejsce #7

Joseph Joseph

Joseph Joseph Zestaw 3 Desek L Szary 60147

354,00 zł289,46 zł-18%
miejsce #9

Browin

Słoik szklany bez nakrętki TO 300 ml fi 66 - 6 szt

15,90 zł14,89 zł-6%
Materiały promocyjne partnera
Pyszne, chrupiące ziemniaki warto podać z sosem czosnkowym - wymieszaj 3 łyżeczki jogurtu naturalnego z 1 łyżeczką majonezu, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Sprawdź nasz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki bez tłuszczu, które ...

Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Zakaz handlu w niedzielę. Solidarność chce zaostrzenia przepisów

Materiał oryginalny: Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki bez tłuszczu, które są zdrowsze od frytek. Chrupiące ziemniaki z piekarnika - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie