Najlepsze gofry? Mamy przepis na belgijskie gofry z Liège. Jak je zrobić? Kluczowy jest jeden składnik. Od razu się zakochasz

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Belgijskie gofry z Liège są drożdżowe, słodkie i karmelowe. Swój smak zawdzięczają szczególnemu dodatkowi. Zobacz, jak je wykonać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Belgijskie gofry z Liège są drożdżowe, słodkie i karmelowe. Swój smak zawdzięczają szczególnemu dodatkowi. Zobacz, jak je wykonać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Lubicie gofry? Bo my uwielbiamy. Tradycja ich jedzenia wywodzi się z Belgii, ale słodkie wypieki są dziś lubiane na całym świecie. Jak zrobić wyborne, chrupiące gofry? Mamy dla was sprawdzony przepis na najlepsze gofry belgijskie, zwane także goframi z Liège. Są pyszne, słodkie, pachnące karmelem i masłem. Smakują zupełnie inaczej niż te popularne w Polsce, ale gwarantujemy, że się w nich zakochacie. Wypróbujcie nasz przepis i zobaczcie, jak zrobić belgijskie gofry.

W skrócie

Belgijskie gofry z Liège

Gofry belgijskie z Liège są znane na całym świecie. Przygotowywane są z ciasta drożdżowego, mają charakterystyczny zaokrąglony kształt i intensywny, karmelowy zapach, który zawdzięczają granulkom cukry perlistego/perłowego.

Granulki cukru perłowego (nid. parelsuiker) powstają z cukru buraczanego i są odporne na wysoką temperaturą. Podczas smażenia gofrów rozpuszczają się tylko częściowo, tworząc chrupiący karmel. Taki cukier można kupić także w Polsce, w dużych marketach spożywczych.

Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na belgijskie gofry z Liège, który zawsze się udaje. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga nieco cierpliwości- musimy dać ciasto drożdżowemu czas, by urosło.

Zobacz wskazówki krok po kroku, jak przygotować belgijskie gofry

Przepis na gofry belgijskie

(porcja na 15 gofrów, czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Belgijskie gofry smakują wyśmienicie dzięki dodatkowi cukru perlistego. Można go kupić w dużych sklepach spożywczych. Gofry są pyszne zarówno jeszcze
Belgijskie gofry smakują wyśmienicie dzięki dodatkowi cukru perlistego. Można go kupić w dużych sklepach spożywczych. Gofry są pyszne zarówno jeszcze ciepłe zaraz po zrobieniu, jak i na zimno. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 35 g drożdży + 1 łyżeczka cukru
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 150-200 g cukru perlistego ( perłowego)

Pora na gofry!

miejsce #1

Dezal

Dezal 301.5R czerwony

529,90 zł339,99 zł-36%
miejsce #2

KRUPS

KRUPS FDK 251

223,45 zł152,00 zł-32%
miejsce #3

MPM

MPM MGO-36M

201,00 zł159,00 zł-21%
miejsce #4

Dezal

Dezal 301.6 Biały

419,00 zł409,00 zł
miejsce #5

Adler

Adler AD 3036 gofrownica czarna

118,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Jak zrobić belgijskie gofry?

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu z drożdży: w małej miseczce rozmieszaj drożdże z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mleka

  2. i 1 łyżką mąki, wymieszaj i odstaw na 15 min.

  3. Rozpuść masło i podgrzej mleko.

  4. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier waniliowy, resztę mleka i zaczyn drożdżowy.

  5. Całość wyrób ręcznie lub za pomocą miksera, dodając stopniowo masło.

  6. Wyrabiaj ok 2 min, aż ciasto będzie elastyczne.

  7. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok 40 min, by podwoiło swoją objętość.

  8. Dodaj do podrośniętego ciasta cukier perlisty i połącz rękami lub łyżką.

  9. Podziel ciasto na 15 porcji i ponownie odstaw przykryte ściereczką, na ok. 15 min.

  10. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry do złotego koloru.

    Uwaga: wyjmując gofry, uważaj, by się nie poparzyć - cukier rozpuści się na bardzo gorący karmel!

  11. Smacznego!

Zobacz w galerii krok po kroku jak zrobić belgijskie gofry. Kliknij w zdjęcie:

Belgijskie gofry z Liège są drożdżowe, słodkie i karmelowe. Swój smak zawdzięczają szczególnemu dodatkowi. Zobacz, jak je wykonać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepsze gofry? Mamy przepis na belgijskie gofry z Liège. J...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Zakaz handlu w niedzielę. Solidarność chce zaostrzenia przepisów

Materiał oryginalny: Najlepsze gofry? Mamy przepis na belgijskie gofry z Liège. Jak je zrobić? Kluczowy jest jeden składnik. Od razu się zakochasz - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie