Myj owoce leśne przed spożyciem i zbieraj tylko dobrze znane gatunki grzybów
Bąblowica atakuje. Sanepid apeluje, aby nie jeść owoców leśnych bez umycia oraz wystrzegać się grzybów, co do których nie mamy pewności, że są jadalne.
Bydgoszczanie uwielbiają wypady do lasu na maliny, jeżyny czy jagody. Tymczasem w Bytowie na Pomorzu zaatakowała bąblowica. To choroba, która przenosi się ze zwierząt na ludzi.
- Wywołują ją larwalne postaci tasiemców z rodzaju Echinococcus. Jaja tasiemca uwalnianie są z kałem zarażonych lisów i psów - mówi dr nauk o zdrowiu inż. Jerzy Kasprzak, państwowy wojewódzki inspektor sanitarny w Bydgoszczy. - Mogą one dostać się do organizmu człowieka przez bliski kontakt z tymi zwierzętami, przeniesienie jaj do ust za pomocą brudnych rąk, jak i spożycie skażonej jajami żywności lub wody. Dwa przypadki bąblowicy zarejestrowaliśmy w województwie kujawsko-pomorskim w ubiegłym roku, a jeden w 2016 r. W tym do 21 sierpnia nie odnotowaliśmy żadnego.
Wywołują ją larwalne postaci tasiemców z rodzaju Echinococcus. Jaja tasiemca uwalnianie są z kałem zarażonych lisów i psów
Przebieg choroby uzależniony jest od lokalizacji pasożyta. - Tasiemce mogą ulokować się w każdym organie, lecz najczęściej umiejscawiają się w wątrobie. Mogą też występować w płucach, nerkach, śledzionie, ośrodkowym układzie nerwowym, kościach, oku i przebywać tam nawet kilka lat po zjedzeniu jaj pasożyta - informuje Jerzy Kasprzak.
Objawy bąblowicy związane są głównie z powiększaniem się cyst, uciskiem na otaczające tkanki oraz narządy i zależą od miejsca ich lokalizacji. Przykładowo cysty w płucach doprowadzają do zmian przypominających nowotwór, a nieleczone prowadzą do śmierci.
- Chorobę trudno zdiagnozować, jej leczenie trwa z reguły długo - mówi Jerzy Kasprzak. - Polega na chirurgicznym usunięciu cyst i podaniu odpowiednich leków.
Statystyki nie powinny więc uśpić naszej czujności. Choć co roku sanepid przypomina, by nie jeść nieumytych owoców leśnych, to mieszkańcy i tak wiedzą swoje. A bąblowica to groźna choroba. Dlatego podczas wędrówek na łonie natury nie należy jeść nieumytych owoców leśnych. Warto też pamiętać o każdorazowym myciu rąk przed przygotowaniem lub spożywaniem posiłków. Nie należy też pić wody z niepewnych źródeł.
- Poza tym osoby, które mają bezpośredni kontakt z lisami i ich kałem powinny używać środków ochrony osobistej - przede wszystkim rękawic - mówi Jerzy Kasprzak.
Jesienią w lasach zaroi się od grzybiarzy. Pamiętajmy, aby zbierać, tylko te gatunki grzybów, które dobrze znamy. W razie wątpliwości od poniedziałku do piątku w godz. 8-14 można zasięgnąć bezpłatnej porady grzyboznawcy w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ul. Kujawskiej 4.
- Do identyfikacji danego gatunku należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża - mówi Jerzy Kasprzak. - A nie, stare i przejrzałe, zbyt młode z niewykształconymi cechami osobniczymi, oczyszczone, pokrojone, ugotowane, zapleśniałe, zamrożone, usmażone, umyte czy zamarynowane.
Przestrogą dla wszystkich grzybiarzy niech będzie przykład z 2016 r. To wtedy 16-latka z Bydgoszczy wraz z matką zatruły się zasłonakiem rudawym, bo pomyliły te grzyby z kurkami. Matka szybko opuściła szpital, jej córka długo walczyła o życie.
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
- Należy zbierać gatunki grzybów tylko dobrze nam znane
- Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i przejrzałych, ponieważ mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe
- Nie wolno dokonywać oceny grzybów po smaku i według przesądów
- Nie należy zbierać gatunków grzybów będących pod ochroną
- Nie należy zbierać zbyt młodych owocników bez wykształconych cech danego gatunku (to one są najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek)
- Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do reklamówek foliowych
- Grzyby podczas zbiorów należy wykręcać z podłoża, a powstały po nich „dołek” zasypać ziemią (w ten sposób zapobiegamy wyschnięciu grzybni). Wykręcenie całego owocnika jest niezbędne przy identyfikacji danego grzyba, ponieważ wiele cech morfologicznych znajduje się na trzonie danego owocnika
- Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom oraz osobom starszym.