1 z 8
Następne
Mrożenie żywności - jakie produkty i jak długo możemy przechowywać w zamrażarce - poradnik
Mrożenie żywności sprawia, że wydłuża się termin przydatności spożycia. Nie wszystko jednak można mrozić, a czas przechowywania żywności w zamrażarce jest różny w zależności od produktów.
Zobacz, co i na jak długo można mrozić, a czego nie wolno trzymać w zamrażarce ►►►
Pamiętaj, takie są zasady poprawnego mrożenia żywności:
► Zamrażarka powinna pracować w temperaturze -18 stopni Celsjusza lub niższej.
► Żywność wkładana do zamrażarki powinna być zimna lub ostudzona do temperatury pokojowej.
► Żywność powinna być spakowana do szczelnego pojemnika lub opakowania, które uchroni produkt od utraty wilgoci.
► Opatrz mrożona żywność etykietą lub napisz na opakowaniu datę, kiedy wkładasz produkt do zamrażarki.
► Porcjuj zamrażaną żywność.