Mrożenie żywności - jakie produkty i jak długo możemy przechowywać w zamrażarce - poradnik

OPRAC.:
Mikołaj Romanowski
Mikołaj Romanowski
Mrożenie żywności sprawia, że wydłuża się termin przydatności spożycia. Nie wszystko jednak można mrozić, a czas przechowywania żywności w zamrażarce jest różny w zależności od produktów.Zobacz, co i na jak długo można mrozić, a czego nie wolno trzymać w zamrażarce ►►►Pamiętaj, takie są zasady poprawnego mrożenia żywności:► Zamrażarka powinna pracować w temperaturze -18 stopni Celsjusza lub niższej. ► Żywność wkładana do zamrażarki powinna być zimna lub ostudzona do temperatury pokojowej.► Żywność powinna być spakowana do szczelnego pojemnika lub opakowania, które uchroni produkt od utraty wilgoci. ► Opatrz mrożona żywność etykietą lub napisz na opakowaniu datę, kiedy wkładasz produkt do zamrażarki. ► Porcjuj zamrażaną żywność.
Mrożenie żywności sprawia, że wydłuża się termin przydatności spożycia. Nie wszystko jednak można mrozić, a czas przechowywania żywności w zamrażarce jest różny w zależności od produktów.Zobacz, co i na jak długo można mrozić, a czego nie wolno trzymać w zamrażarce ►►►Pamiętaj, takie są zasady poprawnego mrożenia żywności:► Zamrażarka powinna pracować w temperaturze -18 stopni Celsjusza lub niższej. ► Żywność wkładana do zamrażarki powinna być zimna lub ostudzona do temperatury pokojowej.► Żywność powinna być spakowana do szczelnego pojemnika lub opakowania, które uchroni produkt od utraty wilgoci. ► Opatrz mrożona żywność etykietą lub napisz na opakowaniu datę, kiedy wkładasz produkt do zamrażarki. ► Porcjuj zamrażaną żywność. pixabay
Mrożenie żywności sprawia, że wydłuża się termin przydatności spożycia. Nie wszystko jednak można mrozić, a czas przechowywania żywności w zamrażarce jest różny w zależności od produktów. Sprawdź, co i jak długo można przechowywać w zamrażarce, a czego nie wolno zamrażać.

Zobacz wideo: Bydgoska policja ostrzega przed oszustwami "na wnuczka"

Mrożenie - tak, ale nie wszystko

Zamrażanie produktów żywnościowych – jedna z najkorzystniejszych pod względem biologicznym form utrwalania żywności. Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze, dietetyczne i organoleptyczne walory świeżych produktów. Proces ten polega na szybkim doprowadzeniu produktu do temperatury ok. -30 °C, po czym następuje przechowywanie w komorach chłodniczych, w temp. ok. -20 °C.

Zobacz, co i na jak długo można mrozić, a czego nie wolno trzymać w zamrażarce:

Takie są zasady poprawnego mrożenia żywności:

  • Zamrażarka powinna pracować w temperaturze -18 stopni Celsjusza lub niższej.
  • Żywność wkładana do zamrażarki powinna być zimna lub ostudzona do temperatury pokojowej.
  • Żywność powinna być spakowana do szczelnego pojemnika lub opakowania, które uchroni produkt od utraty wilgoci.
  • Opatrz mrożona żywność etykietą lub napisz na opakowaniu datę, kiedy wkładasz produkt do zamrażarki.
  • Porcjuj zamrażaną żywność.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie