Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mamy świetne przepisy na naleśniki. Tak krok po kroku zrobisz naleśnika na słodko lub słono

Kazimierz Król, AGW
Niemalże od razu przepis na klasycznego, słodkiego naleśnika znalazł swoją równie popularną odmianę - na słono! Oto pomysł na wytrawnego zawijasa ze szpinakiem w sosie pomidorowym i mozzarellą.
Niemalże od razu przepis na klasycznego, słodkiego naleśnika znalazł swoją równie popularną odmianę - na słono! Oto pomysł na wytrawnego zawijasa ze szpinakiem w sosie pomidorowym i mozzarellą. Szymon Starnawski
Ciasto naleśnikowe uratuje nam niejedno śniadanie, obiad czy kolację. Przepis na naleśniki w każdym domu jest nieco inny, jednak podstawowe składniki te same. Wystarczy nam mleko, jajka i mąka - to nasza baza, którą można modyfikować.

Do naleśnika można włożyć właściwie wszystko. To, co w niego zawiniemy, zależy tylko od naszej pomysłowości. To świetny sposób na przegląd lodówki. Kolejna zaleta - naleśniki lubią niemal wszyscy - jedni na słodko, inni wytrawne.

Zobacz poszczególne przepis

Zrobienie cienkich naleśników dla wielu osób wydaje się czynnością wprost niemożliwą. Wprawdzie to jedna z najprostszych potraw, ale często mamy z nimi wielki problem. Często z klasycznej porcji ciasta udaje się nam usmażyć zaledwie kilka naleśników, które są grube i nieapetyczne. Przedstawiamy niezawodny przepis na idealne ciasto na naleśniki. I zdradzamy sekret, jak można łatwo usmażyć idealne naleśniki zaledwie w kilka chwil.

Klasyczne naleśniki na słodko - przepis

Jest to podstawowy i najpopularniejszy przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Składniki:

  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 1 szklankę mleka
  • 1/3 szklankę wody gazowanej
  • jajko
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 1 łyżkę oleju i szczyptę soli

Wykonanie:
1. Na jednolitą masę mieszamy: mąkę, mleko, wodę, cukier, jajko, olej oraz szczyptę soli.
2. Ciasto powinno odstać od 5 do 10 minut.
3. Następnie na patelnię dajemy łyżkę oleju i równomiernie rozprowadzamy na niej ciasto.
4. Po około 2 minutach, przerzucamy naleśnika na druga stronę.

Naleśniki na słono - przepis

Niemalże od razu przepis na klasycznego, słodkiego naleśnika znalazł swoją równie popularną odmianę - na słono! Oto pomysł na wytrawnego zawijasa ze szpinakiem w sosie pomidorowym i mozzarellą.

Składniki:

  • sos pomidorowy (kupny)
  • mozarella
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • Farsz: mrożony szpinak w liściach, ser biały- według uznania, ząbek czosnku, sól i pieprz- do smaku.

Wykonanie:
1. Należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa i usmażyć z dwóch stron na patelni polanej wcześniej olejem.
2. Farsz - na patelni rozpuścić masło, dodać rozmrożony szpinak i resztę składników.
3. Następnie należy posmarować naleśniki przygotowanym nadzieniem i zwinąć w dowolny sposób.
4. Przekładamy je do pojemnika żaroodpornego i polewamy sosem pomidorowym.
5. Posypujemy startym serem mozarella ( żółty również się sprawdzi), i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180° na ok.20 minut.

Naleśniki bezglutenowe - przepis

Z upływem czasu zaczęto modyfikować podstawowy przepis na naleśniki tak, aby osoby z alergiami również mogły cieszyć się ich smakiem. Nietolerancja glutenu, mleka czy jajek nie stanowi już żadnej przeszkody!

Składniki:
100 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki owsianej (bezglutenowej)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml wody
200 ml mleka
4 jajka
40 g masła
szczypta soli

Wykonanie:
1. Masło rozpuść w garnuszku, a następnie wszystkie składniki połączyć dokładnie za pomocą miksera lub blendera.
2. Na patelni rozpuścić masło.
3. Ciasto smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
Jeżeli zauważysz, że ciasto gęstnieje w trakcie przygotowywania, dodaj trochę więcej mleka lub wody aby zachować konsystencję.

Naleśniki bez mleka i jajek - przepis

Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 szklanki wody
2 łyżki oleju
1,5 – 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli.

Wykonanie:
Sposób przygotowania jest identyczny, jak w wersji klasycznej. Naleśniki z tego przepisu są troszkę twardsze niż te z mlekiem i jajkami, jednak po przeczekaniu chwili pomiędzy usmażeniem, a zjedzeniem, miękną i są gotowe do degustacji.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera