Mąka może być wykorzystana do sycących dań i deserów – klusek, placków, chleba i ciast. Doskonale sprawdza się jako zagęszczacz zup i sosów. Na rynku istnieje wiele odmian, z których każda nada charakteru wybranej potrawie.
Wielu kulinarnych ekspertów dzieli mąki na chlebowe i niechlebowe. Te pierwsze to klasyczne pszenne i żytnie, z kolei druga kategoria klasyfikuje pełnoziarniste i te uzyskane np. z kukurydzy, prosa, skrobi ziemniaczanej czy ryżu.
To też może Cię zainteresować
Rodzaje mąk:
PSZENNE
- tortowa,
- krupczatka,
- wrocławska,
- poznańska,
- luksusowa,
- graham,
- uniwersalna.
ŻYTNIE
- razowa,
- sitkowa.
Co pysznego można przyrządzić z mąki?
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]