U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski PRL
Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na...
Obrzydlistwa rodem z PRL. Dziś już nikt tego nie je!
Szpinak jak krowi placek, mleko z kożuchem, kotlety z mortadeli, zupa owocowa, ozorki w sosie chrzanowym… Obrzydlistwo! W czasach PRL jedliśmy różne dania, na...
Kuchenne Rewolucje w regionie. Magda Gessler zmienia restauracje Chicken Go
W czwartek, 18 kwietnia, kolejny odcinek Kuchennych Rewolucji. Tym razem Magda Gessler i jej ekipa nadawać będą ze Żnina, z baru Chicken Go, który po sporym...
„Neapol. Łakomym okiem” to przewodnik smakowity. Ze scudetto SSC Napoli w tle
Jako fan futbolu nie mogłem rozpocząć lektury tej książki od innego rozdziału niż tego poświęconego SSC Napoli. I spotkała mnie niespodzianka nie lada. Otóż...
Chrupiąca sałatka z rzodkiewką, tuńczykiem i jajkiem. Trudno się oderwać
Mam dla ciebie przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem, którą z powodzeniem możesz przygotować na lekki obiad czy kolację. Jest pyszna, sycąca i pożywna....
Polskie danie w rankingu 10 najlepszych potraw świata! Sprawdźcie TOP przysmaków
Jedzenie to nie tylko konieczność, ale też przyjemność i przygoda. Kuchnia zbliża ludzi, niezależnie od kultury, religii czy szerokości geograficznej. Zwłaszcza...
Słodka historia miasta. Tak wyglądała Krakowska Fabryka Cukrów i Czekolady
Adama Piaseckiego nazywano, nie tylko w Krakowie, "królem czekolady". To on założył w 1910 roku Krakowską Fabrykę Cukrów i Czekolady, która dała początek...
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Poznaj 8 powodów, dla których warto ją jeść
Ponad 60 proc. Polaków deklaruje, że je czekoladę przynajmniej raz w miesiącu. Jak się okazuje, może wyjść im to na zdrowie. Jeśli chcesz poznać jej prawdziwe...
Jak promować Bydgoszcz i region przez kulinaria? Na Barce Lemara odbyło się spotkanie
Jest wiele sposobów na to, aby ściągnąć turystów do Bydgoszczy i regionu. Jednym z nich jest turystyka kulinarna. Przyciągnięcie zwiedzających unikalnymi...
Wiosenna edycja Restaurant Week 2024. Wypróbuj jedzenie, które wyznacza trendy
Wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week została ogłoszona pod hasłem „Food News Good News”. Smakosze oryginalnych posiłków mogą rozsmakować się w specjalnie...
Tradycyjne potrawy wielkanocne z Kujaw i Pomorza. Nasz region wyróżniał się smakami
Kujawy są przepiękną krainą, która może pochwalić się wyjątkową tradycją wielkanocną. Żur kujawski, pasztet, biała kiełbasa, śledzie, jajka - to tylko niektóre...
Święconka wielkanocna to 7 pokarmów. Co symbolizują? To włóż do wielkanocnego koszyka
Święconka (w niektórych miejscach Polski nazywana święcone) to pokarmy, które w Wielką Sobotę zanosimy w koszyczku wielkanocnym do kościoła. Święcenie pokarmów...
7 przepisów na wielkanocny obiad. Z nimi zaskoczysz swoich gości
Wielkanoc to czas jajek, żurku i białej kiełbasy. Jednak po śniadaniu wielkanocnym możemy mieć ochotę na małą odmianę. Co zrobić na obiad wielkanocny?...
Toruń. Wielkanoc bez mięsa, glutenu, cukru... Dla zdrowia, a nie mody!
Tysiące osób zasiądą w Wielkanoc do stołów, na których nie będzie mięsa, glutenu, cukru lub laktozy. Nie dla kaprysu czy mody, tylko dla zdrowia.
I wszystko jasne. Tyle jajek możemy zjeść przez cały tydzień. Poznaj opinię eksperta
Na Wielkanoc stoły uginają się od dań z jajkami. Co roku jemy je na potęgę, tymczasem ile sztuk to porcja maksymalna? Wbrew pokutującym jeszcze opiniom jaja to...
Wielkanoc: Woda żywa, pogrzeb żuru, boże rany. Poznaj zwyczaje i symbole wielkanocne
Symbole wielkanocne mają dla nas duże znaczenie, choć nie zawsze w pełni rozumiemy, jaka historia się za tym kryje. W tradycjach Wielkanocy elementy...
Biała rzodkiew - to dzieje się z organizmem, kiedy włączysz to warzywo do diety
Biała rzodkiew, znana także jako rzodkiewka, to warzywo, które nie tylko dodaje smaku potrawom, ale także posiada szereg właściwości zdrowotnych. W tym artykule...
Żurek na zakwasie w 30 minut. Z tego przepisu wychodzi najlepszy
Tradycyjny żurek wielkanocny nie jest wcale trudny do ugotowania. Wyborna i sycąca zupa, która często gości na naszych stołach, szczególnie w święta...
Wielki Post. Co wolno zjeść w Wielki Piątek i ile razy w ciągu dnia?
Wielki Post to wyjątkowy czas dla chrześcijan. Okres poprzedzający najważniejsze święta w kalendarzu kościelnym - Wielkanoc Wypełniają go posty i wyrzeczenia....
Groźna bakteria w mięsie z supermarketu. Sprawdź, co robić, jeśli masz je w lodówce
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem mięsa zanieczyszczonego pałeczkami Salmonelli. Jego zjedzenie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego....
Takie rzeczy powinny znaleźć się w koszyczku wielkanocnym. Tego nie może zabraknąć!
Koszyczek wielkanocny, zwany również święconką, to jeden z podstawowych symboli Wielkanocy. Jest zwyczajem znanym w całej Polsce od wieków. Na święcenie...
Skutki jedzenia jajek na miękko. To się dzieje z naszym organizmem, gdy jemy jajka
Wielu nie wyobraża sobie bez nich śniadania. Jajka są zdecydowanie ulubionym produktem spożywczym Polaków. Przygotowane na miękko są najzdrowszą formą, która...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 3 dni temu w kategorii Adwokat
Dodano 5 dni temu w kategorii Winiarnia
Dodano tydzień temu w kategorii Medycyna alternatywna
Dodano 3 tygodnie temu w kategorii Cyklinowanie