Kotlety mielone
Kotlety mielone to jedno z podstawowych dań tradycyjnej, polskiej kuchni. Prawie każda gospodyni domowa umie je smażyć, każdy przepis na kotlety mielone jest jednak trochę inny.
Jeśli szukacie sprawdzonego sposobu na mielone w różnej postaci, trafiliście idealnie! Zebraliśmy dla Was najpopularniejsze przepisy na kotlety mielone: z indyka, z pieczarkami, z piekarnika, a także przepis na kotlety mielone Magdy Gessler i te tradycyjne. Sprawdźcie, który z nich stanie się Waszym ulubionym!
Kotlety mielone: przepis. Z jakiego mięsa je zrobić?
Do przygotowania kotletów mielonych najlepiej wykorzystać mięso wieprzowo-wołowe. Jednak równie dobrze można kotlety mielone zrobić z mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego. Najsmaczniejsze kotlety mielone przygotujecie z mięsa, które zostało świeżo zmielone. Sklepy mięsne często oferują mielenie mięsa na miejscu, warto skorzystać z takiej opcji.
Dobrze jest również wiedzieć, jak długo smażyć mielone. Tak naprawdę wszystko zależy od potrawy:
- Mięso do spaghetti: 7-8 minut
- Kotlety mielone: 15-20 minut
Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka to ciekawa alternatywa dla osób, które lubią kotlety mielone, ale niekoniecznie chciałyby jeść czerwone mięso. Na szczęście te drobiowe są równie smaczne. Mięso mielone z indyka polecane jest osobom na diecie, mającym problemy z cholesterolem, czy nadciśnieniem. Takie mięso jest mniej tłuste, a przez to zawiera mniej kalorii niż mięso mielone wieprzowo-wołowe.
Kotlety mielone z indyka przygotowujemy tak samo, jak zwykłe kotlety mielone. Po prostu zamiast mielonego wołowo-wieprzowego lub cielęciny używamy mięsa mielonego z indyka (w takich samych proporcjach). Powinno się je jedynie trochę bardziej doprawić, ponieważ mięso z indyka nie jest tak wyraziste w smaku jak czerwone mięso.
Polecamy - Jak zrobić kotlety mielone - Porady Joli:
Kotlety mielone z pieczarkami - pyszny i prosty przepis
W domowej, polskiej kuchni bardzo popularne są także kotlety mielone z pieczarkami. Robi się je niezwykle szybko i łatwo, a stanowią ciekawą alternatywę dla zwykłych kotletów mielonych. Te z pieczarkami wyjątkowo często smakują także dzieciom, warto więc przygotować ja na obiad dla najmłodszych łasuchów. Poniżej przedstawiamy szybki i łatwy przepis na kotlety mielone z pieczarkami.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowo-wieprzowe, ale można także użyć cielęciny)
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta (min. 250 g)
- sól, pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pieczarki umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Na rozgrzany olej na patelni wrzuć pieczarki i smaż kilka minut, aż puszczą wodę.
- Gdy woda odparuje dodaj do pieczarek pokrojoną cebulę i wyciśnij ząbek czosnku, smaż dalej.
- Gdy cebula się zeszkli, zestaw z ognia do wystygnięcia.
- Mięso mielone wymieszaj z jajkiem.
- Dodaj przestudzone pieczarki.
- Dopraw do smaku.
- Z mięsa formuj okrągłe kotlety (najlepiej lekko spłaszczone), obtaczaj w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
Sprawdzony przepis na kotlety mielone. Jak należy je smażyć?
Kotlety mielone z piekarnika - jak upiec?
Kotlety mielone możemy też zrobić w piekarniku. Jak upiec kotlety, by mieć pyszne mielone z piekarnika? Podsmażamy je wstępnie i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 10-15 minut.
Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler
Dużą popularnością cieszy się także przepis na kotlety mielone Magdy Gessler. Jak zrobić najlepsze mielone, zdaniem znanej restauratorki? Poniżej znajdziecie przepis Magdy Gessler na kotlety mielone.
Składniki:
- mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 kg
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 kajzerka
- masło 50 g
- sól i pieprz do smaku
- mleko do namoczenia bułki
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso mielone wkładamy do szklanego naczynia.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle.
- Kajzerkę moczymy w mleku i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
- Przestudzoną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, 50 ml wody i przyprawy dodajemy do mięsa.
- Dokładnie wszystko mieszamy.
- Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Zobacz też:
Przepis na idealne kotlety mielone. Przepis Anny Starmach i Szymona Czerwińskiego [WIDEO]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Andrzej Piaseczny przeszedł operację? Wygląda na to, że chciał ukryć opatrunki...
- Kim jest córka Kowalewskiego? Gabriela idzie w ślady rodziców. Będzie wielką gwiazdą?
- Nowe wieści o tajemniczym ojcu dziecka Tomaszewskiej. Wygadała się bliska osoba
- Wszyscy patrzyli na wyeksponowane krągłości Romanowskiej. Projektant gwiazd ocenia