Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kotlety mielone z indyka, z pieczarkami, z piekarnika - możliwości jest wiele. Poznaj sprawdzony przepis na kotlety mielone! [4.03]

red
Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Jaki przepis na kotlety mielone jest najlepszy? Sprawdźcie.
Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Jaki przepis na kotlety mielone jest najlepszy? Sprawdźcie. pixabay.com
Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Przepis na kotlety mielone różni się w zależności od kucharza. Istnieje także wiele wersji kotletów mielonych: z indyka, z pieczarkami, z piekarnika. Sprawdźcie, z jakiego mięsa najlepiej zrobić kotlety mielone i jak je smażyć. Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy, w tym przepis na kotlety mielone Magdy Gessler.

Kotlety mielone

Kotlety mielone to jedno z podstawowych dań tradycyjnej, polskiej kuchni. Prawie każda gospodyni domowa umie je smażyć, każdy przepis na kotlety mielone jest jednak trochę inny.

Kotlety mielone są w Polsce równie popularne, co kotlety schabowe.
Kotlety mielone są w Polsce równie popularne, co kotlety schabowe. pixabay.com

Jeśli szukacie sprawdzonego sposobu na mielone w różnej postaci, trafiliście idealnie! Zebraliśmy dla Was najpopularniejsze przepisy na kotlety mielone: z indyka, z pieczarkami, z piekarnika, a także przepis na kotlety mielone Magdy Gessler i te tradycyjne. Sprawdźcie, który z nich stanie się Waszym ulubionym!

Jak smażyć kotlety mielone, by nie były surowe, ale także, żeby się nie spaliły? To nie lada wyzwanie.
Jak smażyć kotlety mielone, by nie były surowe, ale także, żeby się nie spaliły? To nie lada wyzwanie. pixabay.com

Kotlety mielone: przepis. Z jakiego mięsa je zrobić?

Do przygotowania kotletów mielonych najlepiej wykorzystać mięso wieprzowo-wołowe. Jednak równie dobrze można kotlety mielone zrobić z mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego. Najsmaczniejsze kotlety mielone przygotujecie z mięsa, które zostało świeżo zmielone. Sklepy mięsne często oferują mielenie mięsa na miejscu, warto skorzystać z takiej opcji.

Kotlety mielone można przygotować także jako drobne klopsiki i dodać je np. do sosu koperkowego czy pomidorowego.
Kotlety mielone można przygotować także jako drobne klopsiki i dodać je np. do sosu koperkowego czy pomidorowego. pixabay.com

Dobrze jest również wiedzieć, jak długo smażyć mielone. Tak naprawdę wszystko zależy od potrawy:

  • Mięso do spaghetti: 7-8 minut
  • Kotlety mielone: 15-20 minut

Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka to ciekawa alternatywa dla osób, które lubią kotlety mielone, ale niekoniecznie chciałyby jeść czerwone mięso. Na szczęście te drobiowe są równie smaczne. Mięso mielone z indyka polecane jest osobom na diecie, mającym problemy z cholesterolem, czy nadciśnieniem. Takie mięso jest mniej tłuste, a przez to zawiera mniej kalorii niż mięso mielone wieprzowo-wołowe.

Kotlety mielone z indyka są zdrowsze niż te z czerwonego mięsa.
Kotlety mielone z indyka są zdrowsze niż te z czerwonego mięsa. pixabay.com

Kotlety mielone z indyka przygotowujemy tak samo, jak zwykłe kotlety mielone. Po prostu zamiast mielonego wołowo-wieprzowego lub cielęciny używamy mięsa mielonego z indyka (w takich samych proporcjach). Powinno się je jedynie trochę bardziej doprawić, ponieważ mięso z indyka nie jest tak wyraziste w smaku jak czerwone mięso.

Polecamy - Jak zrobić kotlety mielone - Porady Joli:

Kotlety mielone z pieczarkami - pyszny i prosty przepis

W domowej, polskiej kuchni bardzo popularne są także kotlety mielone z pieczarkami. Robi się je niezwykle szybko i łatwo, a stanowią ciekawą alternatywę dla zwykłych kotletów mielonych. Te z pieczarkami wyjątkowo często smakują także dzieciom, warto więc przygotować ja na obiad dla najmłodszych łasuchów. Poniżej przedstawiamy szybki i łatwy przepis na kotlety mielone z pieczarkami.

Kotlety mielone z pieczarkami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych.
Kotlety mielone z pieczarkami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. pixabay.com

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowo-wieprzowe, ale można także użyć cielęciny)
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta (min. 250 g)
  • sól, pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyj, osusz i drobno posiekaj.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Na rozgrzany olej na patelni wrzuć pieczarki i smaż kilka minut, aż puszczą wodę.
  4. Gdy woda odparuje dodaj do pieczarek pokrojoną cebulę i wyciśnij ząbek czosnku, smaż dalej.
  5. Gdy cebula się zeszkli, zestaw z ognia do wystygnięcia.
  6. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem.
  7. Dodaj przestudzone pieczarki.
  8. Dopraw do smaku.
  9. Z mięsa formuj okrągłe kotlety (najlepiej lekko spłaszczone), obtaczaj w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.

Sprawdzony przepis na kotlety mielone. Jak należy je smażyć?

Kotlety mielone z piekarnika - jak upiec?

Kotlety mielone możemy też zrobić w piekarniku. Jak upiec kotlety, by mieć pyszne mielone z piekarnika? Podsmażamy je wstępnie i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 10-15 minut.

Kotlety mielone można także upiec w piekarniku. Nie potrzeba wtedy tyle tłuszczu, ile do smażenia.
Kotlety mielone można także upiec w piekarniku. Nie potrzeba wtedy tyle tłuszczu, ile do smażenia. pixabay.com

Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler

Dużą popularnością cieszy się także przepis na kotlety mielone Magdy Gessler. Jak zrobić najlepsze mielone, zdaniem znanej restauratorki? Poniżej znajdziecie przepis Magdy Gessler na kotlety mielone.

Bardzo popularny jest przepis na kotlety Mielone Magdy Gessler.
Bardzo popularny jest przepis na kotlety Mielone Magdy Gessler. pixabay.com

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 kg
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • masło 50 g
  • sól i pieprz do smaku
  • mleko do namoczenia bułki
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone wkładamy do szklanego naczynia.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle.
  3. Kajzerkę moczymy w mleku i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
  4. Przestudzoną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, 50 ml wody i przyprawy dodajemy do mięsa.
  5. Dokładnie wszystko mieszamy.
  6. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Zobacz też:
Przepis na idealne kotlety mielone. Przepis Anny Starmach i Szymona Czerwińskiego [WIDEO]

Kotlety mielone nie muszą być w panierce. Wtedy można z nich zrobić na przykład zupę klopsikową.
Kotlety mielone nie muszą być w panierce. Wtedy można z nich zrobić na przykład zupę klopsikową. pixabay.com

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo