reklama

Konserwy zimnej wojny

dnrZaktualizowano 
Szwedzkie mięso sprzed ćwierć wieku od trzech lat było obecne w polskich sklepach, stołówkach przedszkoli, szkół, domów starców.

Szwedzkie mięso sprzed ćwierć wieku od trzech lat było obecne w polskich sklepach, stołówkach przedszkoli, szkół, domów starców.

Sprawę ujawnił program TVN „Uwaga” oraz szwedzka gazeta „Svenska Dagbladet”.

Blisko 200 ton mięsa w puszkach, które trafiło do Polski, wyprodukowano w Szwecji na potrzeby wojska na początku lat 80. Oficjalnie nie mogło trafić do żadnego z krajów Unii jako produkt przeznaczony do spożycia przez ludzi. Zostało to wyraźnie zaznaczone przez szwedzkie ministerstwo, które ubiło interes z tamtejszym pośrednikiem - puszki z wołowiną i wieprzowiną mogły być wykorzystane tylko jako pokarm dla zwierząt.

<!** reklama>Zastrzeżeniami nie przejęła się tym jednak polska firma, która kupiła od Szwedów blisko 185 ton starego mięsa. To trafiło zaś do miejscowości w całej Polsce, gdzie firmy gastronomiczne robią z niego pierogi, gołąbki, kiełbasy, pieczeń rzymską, mortadelę i inne wyroby, w których łatwo przemycić mięso gorszego gatunku. Po przetworzeniu, jedzenie szło do szkół, przedszkoli, domów starców i sklepów spożywczych.

Jak przyznają gazecie „Svenska Dagbladet” producenci konserw - firmy Unilever i Scan - te wyroby nie nadawały się do spożycia już 10 lat temu.

Szwedzkie ministerstwo nie poczuwa się do winy i dodaje, że przyczyną zakazu sprzedaży mięsa do konsumpcji ludziom, był potencjalny wpływ na rynek a nie jakiekolwiek kwestie zdrowotne. Zdaniem urzędników, produkt do dziś nadaje się do spożycia. W dodatku w 1999 roku, kiedy ministerstwo sprzedawało mięso pośrednikowi, Polska nie była członkiem Unii Europejskiej.

Co do tego ostatniego trudno mieć wątpliwości, a jak to jest ze szkodliwością dla zdrowia?

- Mięso w konserwach zostało przetworzone metodą liofilizacji. Pod wpływem temperatury i ciśnienia pozbawiono je całkowicie wody. Teoretycznie mięso liofilizowane zachowuje smak, zapach, a nawet sole mineralne. W praktyce, wszystko zależy od tego, czy mięso poddawane liofilizacji jest chude czy nie. Tłuste mięso źle znosi proces liofilizacji, a tłuszcz zawarty w nim szybko jełczeje - piszą autorzy programu na stronie TVN24. Jedną z puszek dziennikarze „Uwagi” oddali do analizy. - Tłuszcz w tym produkcie jest kompletnie zepsuty. Jedząc to mięso można się zatruć - stwierdzili po badaniu naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Sanepid nie potwierdził opinii naukowców i uznał - po badaniach - że mięso nadaje się do spożycia.

- Chęć zysku i lekceważenie obowiązujących przepisów i standardów w rażący sposób wygrały z troską o zdrowie konsumenta - powiedział Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego serwisowi portalspozywczy.pl .(dnr)

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3