Nie wystarczy tak po prostu zmieszać wódkę z sokiem. By zrobić dobrego drinka, trzeba mieć talent i doświadczenie. By przy okazji zachwycić publikę, potrzeba naprawdę wielu umiejętności.
- Przyrządzanie drinków to sztuka. Przede wszystkim trzeba mieć wyjątkową wrażliwość na smak i być koneserem trunków. Ważna jest również umiejętność odpowiedniego łączenia składników. Do tego szczypta finezji i mamy przepis na drink idealny - mówi Jarosław Jake, właściciel Toruńskiej Piwnicy Artystycznej, do której niedawno na pokaz sztuki barmańskiej zjechało 20 przedstawicieli tego fachu z całego regionu.
<!** reklama>Taki pokaz to nie tylko dobra zabawa. To przede wszystkim możliwość podpatrzenia talentu i możliwości barmanów. Na co dzień nie da się tego wszystkiego zobaczyć w przeciętnym lokalu.
I rzeczywiście, było na co popatrzeć. W powietrzu latały butelki, a barmani rozgrzewali publiczność do czerwoności. - Przyjechaliśmy ze znajomymi z Brodnicy i jesteśmy zachwyceni - przyznawali rozentuzjazmowani goście.
Widowisko dzieliło się na dwie części. Pierwsza to klasyczne przygotowanie drinków. Tutaj liczył się profesjonalizm.
Zapytaliśmy jednego z barmanów o przepis na sukces w tej branży: - Żeby zostać w zawodzie, trzeba naprawdę to lubić - podkreśla Marcin Lewandowski, który barmanem jest od 11 lat. - Mam za sobą już 15 konkursów. Każdy z nich jest w jakiś sposób wyjątkowy. Przed każdym też odczuwam tremę.
Popisowym drinkiem Marcina Lewandowskiego jest „Flaming Lamborgini” - trunek podawany w niekonwencjonalny sposób: klient otrzymuje trzy kieliszki - w każdym z nich znajduje się likier. Następnie kieliszki zostają podpalone.
Drugą częścią imprezy był oczekiwany przez publiczność pokaz barmańskich możliwości. Wszystkich zachwycił Tomasz Gąsiorowski z Bydgoszczy, który przygotował prawdziwe show. Żonglował jednocześnie kilkoma butelkami, wzburzał szampana. A wszystko to w rytmie muzyki, do której dodatkowo tańczył. Barman swoim występem porwał do tańca cały klub. Publika nie żałowała mu oklasków.
Impreza trwała do rana, a gościom serwowano, m.in., drink „Kwadrat”, którego nazwa wiąże się z kulturalnym dodatkiem do naszej gazety.
Zobacz galerię: Kieliszki płonące na barze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?