Kieliszki płonące na barze

Tekst: Joanna Pociżnicka Zdjęcia: Grzegorz Olkowski
Nie wystarczy tak po prostu zmieszać wódkę z sokiem. By zrobić dobrego drinka, trzeba mieć talent i doświadczenie. By przy okazji zachwycić publikę, potrzeba naprawdę wielu umiejętności.

Nie wystarczy tak po prostu zmieszać wódkę z sokiem. By zrobić dobrego drinka, trzeba mieć talent i doświadczenie. By przy okazji zachwycić publikę, potrzeba naprawdę wielu umiejętności.

- Przyrządzanie drinków to sztuka. Przede wszystkim trzeba mieć wyjątkową wrażliwość na smak i być koneserem trunków. Ważna jest również umiejętność odpowiedniego łączenia składników. Do tego szczypta finezji i mamy przepis na drink idealny - mówi Jarosław Jake, właściciel Toruńskiej Piwnicy Artystycznej, do której niedawno na pokaz sztuki barmańskiej zjechało 20 przedstawicieli tego fachu z całego regionu.

<!** reklama>Taki pokaz to nie tylko dobra zabawa. To przede wszystkim możliwość podpatrzenia talentu i możliwości barmanów. Na co dzień nie da się tego wszystkiego zobaczyć w przeciętnym lokalu.

I rzeczywiście, było na co popatrzeć. W powietrzu latały butelki, a barmani rozgrzewali publiczność do czerwoności. - Przyjechaliśmy ze znajomymi z Brodnicy i jesteśmy zachwyceni - przyznawali rozentuzjazmowani goście.

Widowisko dzieliło się na dwie części. Pierwsza to klasyczne przygotowanie drinków. Tutaj liczył się profesjonalizm.

Zapytaliśmy jednego z barmanów o przepis na sukces w tej branży: - Żeby zostać w zawodzie, trzeba naprawdę to lubić - podkreśla Marcin Lewandowski, który barmanem jest od 11 lat. - Mam za sobą już 15 konkursów. Każdy z nich jest w jakiś sposób wyjątkowy. Przed każdym też odczuwam tremę.

Popisowym drinkiem Marcina Lewandowskiego jest „Flaming Lamborgini” - trunek podawany w niekonwencjonalny sposób: klient otrzymuje trzy kieliszki - w każdym z nich znajduje się likier. Następnie kieliszki zostają podpalone.

Drugą częścią imprezy był oczekiwany przez publiczność pokaz barmańskich możliwości. Wszystkich zachwycił Tomasz Gąsiorowski z Bydgoszczy, który przygotował prawdziwe show. Żonglował jednocześnie kilkoma butelkami, wzburzał szampana. A wszystko to w rytmie muzyki, do której dodatkowo tańczył. Barman swoim występem porwał do tańca cały klub. Publika nie żałowała mu oklasków.

Impreza trwała do rana, a gościom serwowano, m.in., drink „Kwadrat”, którego nazwa wiąże się z kulturalnym dodatkiem do naszej gazety.

Zobacz galerię: Kieliszki płonące na barze

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3