Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek. Przygotuj pyszne pączki! Proste przepisy na pączki [20.02.2020]

online
Skąd się wzięła tradycja Tłustego Czwartku? Kiedy wypada on w 2020 roku? Jak przygotować pyszne pączki na Tłusty Czwartek? Sprawdź!
Skąd się wzięła tradycja Tłustego Czwartku? Kiedy wypada on w 2020 roku? Jak przygotować pyszne pączki na Tłusty Czwartek? Sprawdź! pixabay
Tłusty czwartek to najważniejszy dzień w roku dla każdego łasucha. Kiedy dokładnie przypada to słodkie święta? Już można odliczać czas! W artykule podajemy termin Tłustego Czwartku, genezę święta oraz przepyszny przepis na pączki według Magdy Gessler. Sprawdź! [przepis na pączki]

Tłusty czwartek 2020. Kiedy?

Tłusty czwartek to dla wielu bardzo wyczekiwany dzień, można się wtedy bez zbędnych wyrzutów sumienia objadać pysznymi pączkami i faworkami. W sklepach są ogromne kolejki, dlatego warto spróbować przyrządzić pyszne pączki w domu.

W 2020 roku Tłusty Czwartek wypada 20 lutego.

WARTO ZAPAMIĘTAĆ: Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim zawsze przypada na ostatni czwartek przed wielkim postem, jest zatem świętem ruchomym. W tym roku tłusty czwartek przypada na 20 lutego. Święto to przypada zawsze w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Początki tradycji tłustego czwartku sięgają czasów pogaństwa. Niegdyś był to dzień, w którym hucznie żegnano zimę i świętowano nadejście wiosny.

Tłusty Czwartek. Skąd tradycja?

Tradycja tłustego czwartku nakazuje, żeby przed zbliżającym się Wielkim Postem najeść się tłusto i do syta. A właśnie tłuste i syte są pączki. Z tej okazji biesiadowano bez umiaru, zajadając się tłustymi potrawami, przede wszystkim mięsnymi oraz pijąc wino, do którego podawano pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i faszerowane boczkiem lub słoniną.

W Tłusty Czwartek kiedyś nie jadano słodkich pączków

W mniej zamożnych domostwach pączków nie smażono w głębokim tłuszczu, gdyż nie było go pod dostatkiem. „Pampuchy” wypiekano zatem w piecu chlebowym albo smażono na blasze. Gotowe ciasto serwowano ze skwarkami. Ciastka serwowane w tłusty czwartek powinny być pulchne i mieć jasną obwódkę, która świadczy o tym, że tłuszcz, na którym je usmażono, był świeży.

Przepis na pączki Magdy Gessler

Pączki z ulubionym nadzieniem kocha chyba każdy. Niestety kolejki w sklepach w tłusty czwartek są ogromne, dlatego warto przygotować pączki samodzielnie. Chociaż jest to zadanie bardzo czasochłonne, to nie ma większej satysfakcji niż przepyszne pączki. Sprawdź, przepis Magdy Gessler na pączki!

Składniki:

  • mąka szymanowska ok. 2 kg
  • cukier 300 g
  • jajka 30 sztuk
  • masło 500 g
  • mleko 500 ml
  • cukier waniliowy z prawdziwej wanilii 2 opakowania
  • sól 0,5 łyżeczki do kawy
  • świeże drożdże 100 g
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
  • smalec 2,5 kg
  • domowy lukier (patrz: porady)500 g
  • skórki pomarańczowe kandyzowane 100 g

Sposób przygotowania:

  • Do mleka dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże, podgrzewać mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Z 20 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.
  • Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną. Wsypać 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszać rękoma. Wyrabiać, podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.
  • Wyrobione ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia dwukrotnie krótko wyrobić ciasto rękoma.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić je jak sakiewkę. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
  • W rondlu rozgrzać smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć) i smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, kiedy przestygną polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera