Kiedy Tłusty Czwartek? Przepisy na pączki na Tłusty Czwartek. Tradycja, historia [16.02.2020]

Mikołaj Romanowski
Mikołaj Romanowski
Skąd się wzięła tradycja Tłustego Czwartku, kiedy obchodzimy ten dzień w 2020 roku i jak przygotować pyszne domowe pączki - na te pytania odpowiedzi znajdziesz w tym artykule. pixabay
Skąd się wzięła tradycja Tłustego Czwartku? Kiedy wypada on w 2020 roku? Jak przygotować pyszne pączki na Tłusty Czwartek? Sprawdź!

Tłusty czwartek 2020 - kiedy wypada?

Tłusty czwartek to dla wielu bardzo wyczekiwany dzień, można się wtedy bez zbędnych wyrzutów sumienia objadać pysznymi pączkami i faworkami. W sklepach są ogromne kolejki, dlatego warto spróbować przyrządzić pyszne pączki w domu. Przedstawiamy dobry przepis na pączki! Sprawdź >>

W 2020 roku Tłusty Czwartek wypada 20 lutego.

zobacz

WARTO ZAPAMIĘTAĆ: Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim zawsze przypada na ostatni czwartek przed wielkim postem, jest zatem świętem ruchomym. W tym roku tłusty czwartek przypada na 20 lutego. Święto to przypada zawsze w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Początki tradycji tłustego czwartku sięgają czasów pogaństwa. Niegdyś był to dzień, w którym hucznie żegnano zimę i świętowano nadejście wiosny.

Tłusty Czwartek. Skąd tradycja?

Tradycja tłustego czwartku nakazuje, żeby przed zbliżającym się Wielkim Postem najeść się tłusto i do syta. A właśnie tłuste i syte są pączki. Z tej okazji biesiadowano bez umiaru, zajadając się tłustymi potrawami, przede wszystkim mięsnymi oraz pijąc wino, do którego podawano pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i faszerowane boczkiem lub słoniną.

W Tłusty Czwartek kiedyś nie jadano słodkich pączków

W mniej zamożnych domostwach pączków nie smażono w głębokim tłuszczu, gdyż nie było go pod dostatkiem. „Pampuchy” wypiekano zatem w piecu chlebowym albo smażono na blasze. Gotowe ciasto serwowano ze skwarkami. Ciastka serwowane w tłusty czwartek powinny być pulchne i mieć jasną obwódkę, która świadczy o tym, że tłuszcz, na którym je usmażono, był świeży.

Przepis na pączki Magdy Gessler

Pączki z ulubionym nadzieniem kocha chyba każdy. Niestety kolejki w sklepach w tłusty czwartek są ogromne, dlatego warto przygotować pączki samodzielnie. Chociaż jest to zadanie bardzo czasochłonne, to nie ma większej satysfakcji niż przepyszne pączki. Sprawdź, przepis Magdy Gessler na pączki!

Składniki:

  • mąka szymanowska ok. 2 kg
  • cukier 300 g
  • jajka 30 sztuk
  • masło 500 g
  • mleko 500 ml
  • cukier waniliowy z prawdziwej wanilii 2 opakowania
  • sól 0,5 łyżeczki do kawy
  • świeże drożdże 100 g
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
  • smalec 2,5 kg
  • domowy lukier (patrz: porady)500 g
  • skórki pomarańczowe kandyzowane 100 g

Sposób przygotowania:

  • Do mleka dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże, podgrzewać mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Z 20 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.
  • Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną. Wsypać 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszać rękoma. Wyrabiać, podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.
  • Wyrobione ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia dwukrotnie krótko wyrobić ciasto rękoma.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić je jak sakiewkę. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
  • W rondlu rozgrzać smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć) i smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, kiedy przestygną polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.

Gotowanie nową pasją Polaków

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3