Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Katarzyna Bosacka gotuje za 5 złotych na osobę. Przepis na indyka stir fry. Zobacz inspirację kuchnią chińską

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Bosacka na swoim kanale na Youtube przedstawia przepisy budżetowe. Tym razem pokazała, jak zrobić makaron stir fry z indykiem.
Katarzyna Bosacka na swoim kanale na Youtube przedstawia przepisy budżetowe. Tym razem pokazała, jak zrobić makaron stir fry z indykiem. 123rf.com/rez_art (zdjęcie ilustracyjne)/Wojciech Wojtkielewicz/archiwum PolskaPress/Kurier Poranny/Gazeta Współczesna
Katarzyna Bosacka, kolejny raz pokazała, że można ugotować tanio i smacznie pożywny obiad dla rodziny. Znana dziennikarka, promotorka oszczędnego gotowania i autorka kanału „EkoBosacka” na Youtube, tym razem przedstawiła przepis zaczerpnięty od jej najstarszego syna, Janka. Zobacz, jak zrobić indyka stir fry na obiad. Mniej niż 5 złotych na osobę.

W skrócie

Czym jest metoda stir fry?

Sposób przygotowania jedzenia metodą stir fry pochodzi z Chin. Nazwa odnosi się do jednoczesnego potrząsania i smażenia składników w woku lub głębokiej patelni. Uważa się, że metoda stir-fry jest zdrowa, bo nie wymaga dużej ilości tłuszczu. Warzywa, mięso wieprzowe, wołowina i ryby są delikatnie wymieszane w oleju, a przez to, że składniki są w ruchu, to można je równomiernie usmażyć. Nazwa stir fry określała chińską metodę chao. Określenie weszło do języka angielskiego w latach 40.XX wieku, wraz z pojawieniem się książki „How to Cook and Eat in Chinese” napisanej przez Buwei Yang Chao.

Katarzyna Bosacka serwuje indyka stir fry

Znana edukatorka w dziedzinie oszczędnego gotowania, tym razem podzieliła się przepisem wziętym od swojego najstarszego syna. Bosacka stwierdziła, że jest to jego popisowa potrawa. Syn dziennikarki nie chciał gotować na wizji, ale pozwolił zaprezentować jego danie szerszemu gronu.

Katarzyna Bosacka danie oparła na makaronie ryżowym, który wcześniej namoczyła i odsączyła. Dodała, że ten makaron jest najdroższym składnikiem tego dania. Podpowiedziała, że warto szukać w sklepach i sklepach internetowych makaronu ryżowego, który będzie kosztował mniej niż 20 złotych za kilogram. Aby zmieścić się w budżecie, drogi olej sezamowy zastąpiła olejem rzepakowym.

- Czy można zjeść tanio i oryginalnie? Czy da się przygotować posiłek za mniej niż 5 zł na osobę, który w restauracji kosztowałby kilkadziesiąt złotych? Dziś szybki i pyszny indyk stir fry, za którym wszyscy przepadamy! – pisała na swoim profilu na Instagramie.

Przepis na makaron stir fry z mięsem mielonym

Składniki na 3 porcje:

  • 200 g makaronu ryżowego,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 2 marchewki,
  • 1 / 2 białej części pora,
  • około 4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki cukru białego,
  • około 50 ml soku pomarańczowego,
  • 1 1/ 2 łyżki ostrego sosu np.: sriracha,
  • około 4 cm korzenia świeżego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łodyga szczypiorku,
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych.

Jak zrobić indyk stir fry?

  1. Katarzyna Bosacka najpierw rozgrzała w głębokiej patelni olej rzepakowy.
  2. Następnie mięso mielone z indyka (lub kurczaka) włożyła na patelnię z rozgrzanym olejem.
  3. Dziennikarka marchewkę pokroiła w słupki, aby podczas smażenia pozostała chrupiąca.
  4. W między czasie mieszała mięso na patelni, aby się całkowicie „zamknęło”.
  5. Szybko wrzuciła na patelnię pokrojoną w słupki marchewkę.
  6. Kolejnym krokiem Katarzyny Bosackiej było pokrojenie pora w słupki. Zaznaczyła, że należy go dodać na samym końcu, bo jest delikatnym warzywem.
  7. Na patelnię z mięsem i marchewką dolała sos sojowy.
  8. Następnie zawartość patelni doprawiła cukrem.
  9. Potem Katarzyna Bosacka dolała sok pomarańczowy.
  10. Następnie dziennikarka starła na tarce świeży imbir.
  11. Do stir fry z indyka dodała starty ząbek czosnku.
  12. Do gotowego indyka stir fry dorzuciła przygotowany wcześniej makaron ryżowy.
  13. Na koniec dorzuciła pokrojonego pora.
  14. Katarzyna Bosacka danie przełożyła na patelnię, ozdobiła pokrojonym grubo szczypiorkiem i posypała pokruszonymi tłuczkiem orzeszkami ziemnymi.

Budżetowe gotowanie według Katarzyny Bosackiej

Obserwatorzy kanały i mediów społecznościowych wyrazili aprobatę na takie budżetowe przepisy. Warto wspomnieć, że Katarzyna Bosacka wcześniej proponowała następujące dania na każdą kieszeń:

Mamy nadzieję, że mając te przepisy zainspirujecie się kuchnią antyinflacyjną i dzięki temu ugotujecie tani i smaczny obiad.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Katarzyna Bosacka gotuje za 5 złotych na osobę. Przepis na indyka stir fry. Zobacz inspirację kuchnią chińską - Strona Kuchni