Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kasza gryczana wycofana ze sprzedaży. Toksyczny związek [ostrzeżenie GIS]

sier
Po uzyskaniu wyników badań laboratoryjnych natychmiast zablokowano sprzedaż partii produktu. Ci, którzy go nabyli, proszeni są o zwrot. [TOPSELLER XXL kasza gryczana prażona 5 kg”]
Po uzyskaniu wyników badań laboratoryjnych natychmiast zablokowano sprzedaż partii produktu. Ci, którzy go nabyli, proszeni są o zwrot. [TOPSELLER XXL kasza gryczana prażona 5 kg”] Pixabay
GIS poinformował o wycofaniu dwóch partii produktu pn. „TOPSELLER XXL kasza gryczana prażona 5 kg” wyprodukowanych przez Cenos Sp. z o.o. Powodem jest stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w badanym produkcie. Wskazana w komunikacie kasza z tych partii nie powinna być spożywana. Zdjęcia produktu można obejrzeć w galerii.

O zagrożeniu poinformowała firma. Wykryto je w wyniku kontroli wewnętrznej produktu oznaczonego numerem partii 08.10.19B/PL oraz datą minimalnej trwałości 01.2021. Procesem wycofania objęto również produkt oznaczony numerem partii 06.11.19B/PL oraz datą minimalnej trwałości 02.2021, z uwagi na ten sam surowiec użyty do produkcji tej partii.

Wycofywane partie produktu pn. „TOPSELLER XXL kasza gryczana prażona 5 kg” były sprzedawane w halach Selgros Cash & Carry.

Po uzyskaniu wyników badań laboratoryjnych wskazujących na niezgodność Transgourmet Polska Sp. z o.o. natychmiast zablokowała sprzedaż partii produktu, w której stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A.

W dniu 16.01.2020 firma poinformowała klientów o zdarzeniu, z prośbą o zwrot produktu oraz wycofanie produktu ze sprzedaży. Szczegółowe informacje o wycofaniu zawarte są także w komunikacie firmy na stronie internetowej http://www.selgros.pl/kasza-gryczana-topseller

Zalecenia dla konsumentów:

  • Dwie partie produktu „TOPSELLER XXL kasza gryczana prażona 5 kg” wskazane w komunikacie nie powinny być spożywane.
  • Firma Transgourmet Polska Sp. z o.o. poinformowała o możliwości zwrotu produktu w miejscu zakupu.

Ochratoksyna A

To wielofunkcyjny organiczny związek chemiczny. Jest mykotoksyną z grupy ochratoksyn, produkowaną w warunkach naturalnych najczęściej przez Aspergillus ochraceus (w cieplejszym i tropikalnym obszarze świata), poza tym produkowana jest również przez grzyby z gatunku Penicillium verrucosum (w klimacie chłodnym oraz umiarkowanym)[4]. Jest jedną z najczęściej występujących mykotoksyn w pokarmach na świecie. Człowiek najczęściej naraża się na kontakt z nią zjadając pokarm, wyprodukowany z niewłaściwie magazynowanych produktów, takich jak zboża, nasiona soi, fasoli, ciecierzycy, ziarna surowej kawy, ziarna kakao, wino i sok z winogron, piwo, przyprawy i przetwory mięsne zawierające krew. Wysoką zawartością ochratoksyny charakteryzują się również suszone owoce, np. rodzynki i porzeczki. Więcej: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ochratoksyna_A

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera