reklama

Kapusta wigilijna i kapusta z grzybami. Przepisy Gessler, Wachowicz i Winiary. Jak przyrządzić kapustę na Wigilię? [10.12.2019]

mikZaktualizowano 
Wigilijna kapusta nie jest potrawą trudną do przyrządzenia. Uda się na pewno tym, którzy po raz pierwszy będą ją robić na nadchodzące święta. W naszym artykule znajdziesz przepisy Magdy Gessler i Ewy Wachowicz oraz Winiar - to sprawdzone przepisy na tradycyjną kapustę wigilijna z grzybami czy z grochem. W artykule również mnóstwo porad na temat gotowania kapusty wigilijnej oraz sposób na przypaloną kapustę. Zobacz nasze przepisy na kapustę wigilijną.

Celebrytki zdradzają, czy przygotowują potrawy wigilijne samemu:

Potrawy na Boże Narodzenie 2019. Musi być kapusta!

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty wigilijnej, często podawanej z grochem. Dlaczego akurat z grochem? Tu trzeba sięgnąć do symboliki tego dania. Groch, kapusta i leśne grzyby miały przynosić szczęście, dostatek i zapewniać zdrowie, chroniąc przed chorobami, a kapusta symbolizowała także trwałość sił życiowych. Prezentujemy sprawdzone przepisy na kapustę wigilijną.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIGILIĘ

CZY WIESZ, ŻE... Wigilijną kapustę możesz mrozić. Kapusta w każdej postaci "lubi" mrożenie, a są tacy, którzy twierdzą, że odmrożona i odgrzana wigilijna kapusta jest smaczniejsza od świeżo przyrządzonej.

Przepis na kapustę wigilijną. Kapusta z grzybami. Potrawa Magdy Gessler

Składniki na wigilijną kapustę Magdy Gessler:

  • 1,5 kg kapusty kwaszonej
  • 0,3 kg grzybów suszonych
  • 2 nieduże cebule
  • 0,3 l oleju lnianego
  • 0,5 l wody
  • 5 pigw
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz

Sposób przygotowania kapusty wigilijnej Magdy Gessler krok po kroku:

  1. Suszone grzyby zalej wodą i mocz je przez 3 godziny.
  2. Kapustę (jeżeli jest zbyt kwaśna) opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej olej lniany wrzuć cebulę i smaż, aż nabierze złocistego koloru.
  3. Dodaj do garnka z cebulą kapustę, wodę i pokrojone w paski suszone grzyby oraz pokrojone w kostkę (2-centymetrową) owoce pigwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Gotuj potrawę do miękkości na bardzo wolnym ogniu.

UWAGA! Przypalona kapusta ma specyficzny, nieprzyjemny zapach. Jest jednak sposób na pozbycie się zapachu przypalonej kapusty

Jeśli w trakcie gotowania wigilijnej kapusty zdarzy się, że przypali się ona, to nie oznacza, że wigilijna kapusta jest do wyrzucenia. Jest na to sposób, by uratować przypaloną kapustę. Jeśli zauważymy, że kapusta się przypaliła, natychmiast przekładamy ją do nowego, czystego garnka. Do potrawy dodajemy jeden lub dwa... korki od wina. Pozwalamy zagotować się kapuście i gotujemy ją z korkami w środku przez 20-40 sekund, ciągle mieszając. Przykry zapach powinien zniknąć.

PORADA: Jeśli przed gotowaniem nie opłukałaś kiszonej kapusty i kapusta jest zbyt kwaśna, dolej w trakcie gotowania wody i po kilku minutach zbierz chochlą jej nadmiar. Skosztuj kapustę i jeśli nadal jest zbyt kwaśna, ponów czynność

Magda Gessler mówi o ulubionych potrawach wigilijnych:

Boże Narodzenie 2019. Kartki, pocztówki, widokówki, obrazki ...

Na kolejnej karcie prezentujemy przepis Ewy Wachowicz. Zobacz przepis na kapustę z grzybami Ewy Wachowicz >

PORADA: Wigilijna kapusta z grzybami będzie smaczniejsza, jeśli do jej przyrządzenia użyjemy grzybów leśnych. Tańszą opcją jest wzbogacenie wigilijnej kapusty pieczarkami - te powinniśmy podsmażać w trakcie przyrządzania na oleju, razem z pokrojoną cebulą.

Wigilijna kapusta z grzybami Ewy Wachowicz. Tradycyjny przepis, który sprawdzi się w każdej kuchni

(za ewawachowicz.pl)
Składniki na wigilijną kapustę z grzybami Ewy Wachowicz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka ziela angielskiego

Wigilijna kapusta z grzybami Ewy Wachowicz. Przyrządzamy krok po kroku:

  1. Grzyby zalewamy wodą i moczymy (najlepiej całą noc).
  2. Kapustę kiszoną odcedzamy z wody i siekamy.
  3. Posiekaną kapustę wkładamy do szybkowaru, dodajemy grzyby liście laurowe i ziele angielskie. Dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby.
  4. Całość gotujemy przez 15 minut.

PORADA: Niektóre gospodynie wzbogacają smak wigilijnej kapusty z grzybami, dodając do niej na początku warzywa: seler, marchew, pietruszkę i cebulę, które wyjmują z garnka na około pół godziny przed końcem gotowania.

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami:

Na kolejnej karcie prezentujemy przepis na postną wigilijną kapustę z grzybami WINIARY. Zobacz przepis na kapustę z grzybami WINIARY >

PORADA: Jeśli chcemy wzbogacić smak wigilijnej kapusty przyprawami, dobrze sprawdzą się kminek, mielona papryka, mielony kolorowy pieprz, ziarna kopru, odrobina musztardy. Jeśli chcemy podbić słodycz wigilijnej kapusty, możemy w tym celu użyć miodu lub cukru.

Postna wigilijna kapusta z grzybami WINIARY. Szybki przepis na wigilijną kapustę

Przepis na postną kapustę z grzybami na wigilię WINIARY.
Składniki:

  • 1 kostka bulionowa: bulion grzybowy z borowikami
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 sztuki średniej cebuli
  • 200 gramów łuskanego grochu
  • 50 gramów suszonych grzybów leśnych
  • 100 ml oleju
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • przyprawy do smaku: cukier, pieprz, sól

Sposób przygotowania postnej kapusty wigilijnej krok po kroku:

  1. Zalej groch litrem gorącej wody i zaczekaj, aż groch napęcznieje
  2. Suszone grzyby umyj pod bieżącą wodą, a następnie zalej dwiema szklankami zimnej wody. Gdy zmiekną, ugotuj je w tej wodzie. Gotuj je przez co najmniej 30 minut,
  3. Odlej wodę z napęczniałego grochu, zalej go świeżą wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
  4. Ugotowane grzyby odsącz, ale zachowaj wodę, w której się gotowały - będzie potrzebna do przyrządzenia potrawy Grzyby pokrój w paski.
  5. Kapustę odsącz z wody, posiekaj i włóż do garnka. Zalej kapustę wywarem z grzybów, wrzuć posiekane grzyby, przypraw do smaku, dodaj kostkę rosołową i gotuj na małym ogniu, mieszając, by potrawa się nie przypaliła.
  6. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Wlej kilka łyżek oleju na patelnię i smaż cebulę, aż zrobi się złocista. Dodaj do kapusty. Wymieszaj.
  7. Do kapusty wrzuć ugotowany do miękkości groch, dodaj olej i duś potrawę przez około 30 minut. Dopraw do smaku solą lub pieprzem. Kapustę można przestudzić i odgrzać, i znowu przestudzić i odgrzać - będzie smaczniejsza!

Smacznego!

To może Cię zainteresować

Wigilijna kapusta z grzybami:

PORADA: Dodanie do wigilijnej kapusty takich przypraw jak majeranek czy jagody jałowca, sprawi, że potrawa zyska wyrazisty, wytrawny smak!

Przypalona kapusta ma specyficzny, nieprzyjemny zapach. Jest jednak sposób na pozbycie się zapachu przypalonej kapusty.

Jeśli w trakcie gotowania wigilijnej kapusty zdarzy się, że przypali się ona, to nie oznacza, że wigilijna kapusta jest do wyrzucenia. Jest na to sposób, by uratować przypaloną kapustę. Jeśli zauważymy, że kapusta się przypaliła, natychmiast przekładamy ją do nowego, czystego garnka. Do potrawy dodajemy jeden lub dwa... korki od wina. Pozwalamy zagotować się kapuście i gotujemy ją z korkami w środku przez 20-40 sekund, ciągle mieszając. Przykry zapach powinien zniknąć.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3