Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W czwartkowy wieczór (12 grudnia) w Centrum Edukacji...
fot. Dariusz Bloch

Jowita Woszczyńska pokazała bydgoszczanom swój mistrzowski tort i dekorowała świąteczne pierniczki [zdjęcia, wideo]

Jowita Woszczyńska pokazała bydgoszczanom swój mistrzowski tort

W czwartkowy wieczór (12 grudnia) w Centrum Edukacji Muzealnej MOB bydgoszczanie spotkali się z mistrzynią cukiernictwa Jowitą Woszczyńską, która opowiedziała m.in. o początkach swej pasji.

A zaczęło się od przygotowania trzypiętrowego tortu udekorowanego różami z marcepanu (wykonanego samodzielnie z migdałów), jaki dla swej mamy pani Jowita zrobiła, będąc uczennicą szkoły podstawowej. Już wtedy było widać, że nasz przyszła mistrzyni ma talent! W liceum zaś były torty robione na osiemnastki. Kiedy 17 lat temu Jowita Woszczyńska odbierała dyplom magistra filozofii, nawet w najśmielszych marzeniach nie wyobrażała sobie, że dekorowanie ciast stanie się jej specjalizacją i to na mistrzowskim poziomie.

W rozwijaniu cukierniczej pasji istotnym etapem w życiu pani Jowity okazała się przeprowadzka do Jersey - jednej z Wysp Normandzkich, gdzie odkryła tajniki stylu angielskiego, czyli plastycznych mas cukrowych. To wówczas powstały pierwsze torty w stylu angielskim, jakie pani Jowita zrobiła dla swych dzieci. Podpowiedzi od strony technicznej szukała w książkach Lindy Smith i Peggy Porschen. Jak jednak podkreśla Jowita Woszczyńska: - Nie odwzorowuję czyjegoś stylu, staram się tworzyć swój własny.

Na bydgoskim spotkaniu Jowita Woszczyńska opowiedziała o technikach zastosowanych na torcie, jaki w Mediolanie zaciekawił jurorów Cake Designers World Championship, którzy przyznali bydgoszczance złoty medal. Przypominamy, że biorący w mistrzostwach cukiernicy z całego świata mieli za zadanie przygotować tort na temat „Tradycja i kultura Twojego kraju”.

- Starałam się pokazać to, co w polskiej kulturze wzrusza mnie i wydaje mi się najpiękniejsze - mówiła nam Jowita Woszczyńska po zdobyciu mistrzostwa w Mediolanie.

Nad konkursowym tortem pokazowym, mierzącym 160 cm wysokości, pani Jowita pracowałam ok. 5 miesięcy. Tu wszystkie elementy dekoracyjne są jadalne (sama zaś konstrukcja tortu jest ze styropianu). Na poszczególny piętrach tortu widnieją postacie: Chopin, Kopernika, Malczewskiego czy Łowiczanki... Jedną z ciekawostek jest, że podczas konkursowej prezentacji tortu w Mediolanie była puszczana muzyka Chopina, a w powietrzu unosił się zapach róży, bo... Fryderyk Chopin uwielbiał czekoladki z różanym nadzieniem!

Mistrzyni opowiedziała wczoraj też o najnowszych trendach w cukiernictwie. Ba, sama dała pokaz dekoracji na żywo - namalowała na piernikach bydgoskie akcenty. Jak wyjaśniała, w dekorowaniu pierników stawia na koronkowe dekoracje lukrem królewskim.

Jak się dowiedzieliśmy, pani Jowita we współpracy z fotograficzką Ezo Oneir, która poprowadziła spotkanie w muzeum, przygotowuje wyjątkową książkę. W formie albumu, obok tutoriali cukierniczych, znajdą się artystyczne zdjęcia. W ten sposób pani Jowita chce nie tylko stworzyć figurki, ale zamierza nimi zobrazować opowieść.

Zobacz również

Zakłady Cegielskiego w Poznaniu. Co z nimi będzie dalej? Miasto ma plan

NOWE
Zakłady Cegielskiego w Poznaniu. Co z nimi będzie dalej? Miasto ma plan

W niedziele suwalczanie wybiorą prezydenta miasta

W niedziele suwalczanie wybiorą prezydenta miasta

Polecamy

Majówka – czas start! Co wybierzesz do grilla węglowego: brykiet czy węgiel drzewny?

Majówka – czas start! Co wybierzesz do grilla węglowego: brykiet czy węgiel drzewny?

Po tę zupę ze słynnego baru ustawiają się kolejki. Odtworzyłam przepis, jest obłędna!

Po tę zupę ze słynnego baru ustawiają się kolejki. Odtworzyłam przepis, jest obłędna!

Nowa funkcja w WhatsApp. Użytkownicy czekali od dobrych kilku lat

Nowa funkcja w WhatsApp. Użytkownicy czekali od dobrych kilku lat