Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jednodniowe soki z marchwi wracają na rynek

Roman Such
Dzisiaj Marwit wznowi produkcję soku marchwiowego. Jutro buteleczki z tym napojem będzie można kupić w sklepach.

Dzisiaj Marwit wznowi produkcję soku marchwiowego. Jutro buteleczki z tym napojem będzie można kupić w sklepach.

Sztandarowy produkt z zakładu ze Złejwsi Wielkiej ponownie trafi na rynek. Został z niego zdjęty na początku marca. Wówczas to w Poznaniu, w tym świeżym jednodniowym soku stwierdzono występowanie bakterii Yersinia entercolitica, mogącej wywoływać zatrucia pokarmowe, a w skrajnych przypadkach posocznicę, zapalenie węzłów chłonnych. Źródłem zakażenia okazała się niedokładnie myta marchew.

<!** reklama left>Decyzją władz sanitarnych wstrzymano wówczas produkcję soków.

- Przez trzy tygodnie w zakładzie przeprowadziliśmy prawdziwą rewolucję, ze względu na konkurencję nie chcę zdradzać wszystkich naszych poczynań - opowiada nam Maciej Jóźwicki, prezes i właściciel tej założonej przed 14 laty firmy.

- Sam ją wymyśliłem, sam wpadłem na pomysł wytwarzania świeżych soków i stworzyłem dla nich rynek. Taka wpadka zdarzyła się nam po raz pierwszy w historii firmy - tłumaczy prezes.

W zakładzie przeprowadzono dezynfekcję wszystkich urządzeń, wprowadzono dodatkowy system wewnętrznej kontroli. Próbki soków wysłano do badania w autoryzowanych laboratoriach Sanepidu w Łodzi i Bydgoszczy. Nie wniesiono do nich żadnych zastrzeżeń.

- Dotychczasowe przepisy nie wymagały stałych badań na obecność bakterii Yersinia. Miałem pecha, że wykryto je właśnie u mnie - mówi prezes Marwitu.

Krystyna Miłkowska z laboratorium sanepidu w Bydgoszczy przyznaje, że zgodnie z dotychczasowymi przepisami świeże soki badano pod kątem obecności salmonelli i nie zaznaczano w nich obecności yersinia. Główny inspektor sanitarny zlecił badanie wszystkich świeżych soków, właśnie na obecność tej bakterii. Miłkowska potwierdza, że w badanych przez nią ostatnio sokach, spoza Marwitu, stwierdziła obecność bakterii Yersinia.

- Przepisy mówią, że w żywności nie mogą występować bakterie chorobotwórcze. Nie ustalają jednak limitu dla bakterii Yersinia - przyznaje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!