Jakie są rodzaje sushi? Sprawdź, co oznaczają intrygujące nazwy. Oto zdrowa przekąska prosto z Japonii

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sushi nie musi być tylko rolką z surową rybą i ryżem zawiniętym w płat wodorostu nori.
Sushi nie musi być tylko rolką z surową rybą i ryżem zawiniętym w płat wodorostu nori. 123rf.com/rido
Bary i restauracje serwujące sushi na dobre rozgościły się w Polsce. Wiele osób sięga po nie, aby skosztować egzotycznego przysmaku. Szczególnie połączenie ryżu, wodorostów i surowej ryby pobudza wyobraźnię poszukiwaczy kulinarnych wrażeń. Przyjrzeliśmy się, jakie rodzaje sushi można przygotować, inspirując się japońską kuchnią.

W skrócie

Ważnym składnikiem sushi jest prawidłowo ugotowany ryż. Mistrzowie sushi przywiązują dużą wagę do rodzaju ryżu, sposobu gotowania i doprawiania go. W Japonii ryż do sushi przyprawia się mirinem, czyli słodkim winem przeznaczonym do gotowania albo aka-zu, czyli dojrzewającym czerwonym octem z wytłoczyn po produkcji sake. Domorośli smakosze sushi mogą dodać do ryżu cukier, sól i ocet ryżowy. Dzięki temu ryż można wykorzystać w wielu wersjach sushi. Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym rodzajom sushi.

Zobacz rodzaje sushi

Hosomaki, czyli sushi z rybą

Najpopularniejszymi rodzajami sushi są te przygotowywane z dodatkiem surowej, marynowanej lub wędzonej ryby. Osoby jedzące sushi po raz pierwszy mogą wybrać sushi z wędzonym łososiem. Połączenie oswojonego smaku z ryżem, wodorostami nori, wasabi (japońską odmianą chrzanu) i sosem sojowym z pewnością znajdzie swoich smakoszy. Najpopularniejsza są sushi maki składające się z maksimum 3 składników.

  • Hosomaki – to małe rolki sushi nadziane ryżem i innym jednym składnikiem np.:
  • Kappa maki – sushi maki z ryżem i ogórkiem,
  • Sake maki – sushi maki z ryżem i łososiem,
  • Tekka maki – sushi z ryżem i tuńczykiem,
  • Ibodai maki – sushi z ryżem i rybą maślaną,
  • Uramaki – sushi przygotowane odwrotnie, składniki obtoczone są ryżem, a wodorosty mogą być w środku.

Futomaki - sushi z omletem i warzywami

Futomaki to duże, grybe rolki sushi nadziewane pięcioma składnikami na raz. Mistrzowie sushi pieczołowicie zawijają rolki, aby żaden składnik z niego nie wypadł. W futomaki najczęściej znaleźć można dużo warzyw pokrojonych w słupki i omlet (tamagoyaki). W futomaki można też znaleźć suszone krewetki (sakura ebi). Californian-roll – nie jest japońskim przepisem, a wersją amerykańską urumaki – sushi. Ryż na wierzchu rolki często obtaczany jest wędzonym łososiem lub kawałkiem omletu.

Nigiri bez wodorostów

Kolejną odmianą sushi jest nigiri. Ryż formowany jest w podłużny prostokąt, na którym kładzie się kawałki ryby, owoców morza, warzywa lub omlet i podaje z sosem. Ryż nie jest zawijany w nori i formowany w rolki.

Jak jeść sushi?

W tzw. susharniach, czyli restauracjach podających sushi rolki podawane są z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi, czyli pastą z japońskiego chrzanu. Ostre przyprawy mają służyć oczyszczeniu kubków smakowych, aby można było delektować się smakiem różnych przykładów japońskiej przekąski. Gdy bierzecie rolkę sushi przy pomocy bambusowych pałeczek, warto pamiętać o niemoczeniu ryżu. W przeciwnym razie sushi może się rozlecieć.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Kuchenprofi

Kchenprofi Rozpylacz do oliwy KU-1005312820

119,90 zł92,90 zł-23%

kup najtaniej

Alessi

Alessi dziadek do orzechów (jht01)

90,00 zł78,88 zł-12%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Jakie są rodzaje sushi? Sprawdź, co oznaczają intrygujące nazwy. Oto zdrowa przekąska prosto z Japonii - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Trollo
Srrałem tam!

Dlatego ryż tak się klei.
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie