Jak żyć ekologicznie i zdrowo - radzą eksperci WWF Polska [galeria]
Unikaj produktów zawierających niecertyfikowany olej palmowy
Olej palmowy jest stosowany powszechnie – jest bowiem tani i dobrze znosi przechowywanie.
Olej ten to najpopularniejszy na świecie olej roślinny, stosowany jest w produktach spożywczych, detergentach, kosmetykach i - coraz częściej - w biopaliwach. Światowa produkcja oleju palmowego podwoiła się w ciągu ostatniej dekady.
- W rzeczywistości oczekuje się, że światowe zapotrzebowanie na olej palmowy podwoi się do roku 2050 i wyniesie 240 milionów ton. W krajach takich jak Indonezja, Malezja i inne kraje azjatyckie, a także Afryka i Ameryka Łacińska powstają nowe plantacje a istniejące – zwiększają swój areał - podaje Ewa Chodkiewicz z WWF. - Ale ekspansja ta odbywa się kosztem lasów tropikalnych - które stanowią krytyczne siedlisko dla dużej liczby zagrożonych gatunków. Niszczenie lasów powoduje również zmiany klimatyczne.
Warto wybierać więc olej certyfikowany.