Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić masło orzechowe? Prosty przepis na smaczne smarowidło do kanapki. Wystarczą tylko dwa składniki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Masło orzechowe jest składnikiem popularnej amerykańskiej kanapki PBJ z dodatkiem dżemu owocowego.
Masło orzechowe jest składnikiem popularnej amerykańskiej kanapki PBJ z dodatkiem dżemu owocowego. 123rf.com/baibaz
Masło orzechowe to zdrowa przekąska, którą zrobisz z łatwo dostępnych produktów. Własnoręcznie przygotowane masło orzechowe będzie zdrowszą alternatywą dla produktów znanych ze sklepowych półek. Wystarczy tylko zmielić orzeszki ziemne i dodać odrobinę soli. Podpowiadamy, jak zrobić domowe masło orzechowe.

W skrócie

Masło orzechowe potrzebuje tylko dwóch składników, abyśmy mogli cieszyć się jego wyjątkową jakością. Warto szukać w sklepach niesolonych orzeszków ziemnych lub tych do własnoręcznego rozłupania. Poza tym ważna jest sól, którą najlepiej dozować według własnych potrzeb. Dodatek soli podkreśla smak masła orzechowego, jednak już cukier jest w nim całkowicie zbędny, choć występuje w wielu sklepowych produktach. Zobacz prosty przepis na domowe masło orzechowe.

Domowe masło orzechowe – przepis na pastę

Czas przygotowania: 15 minut,
siczba porcji: 2 słoiczki po 230 g,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g niesolonych orzeszków ziemnych,
  • 3 g soli,
  • opcjonalnie: 10 ml oleju arachidowego lub słonecznikowego.

Zobacz także: przepis na brownie z masłem orzechowym.

Jak zrobić masło orzechowe?

Przygotowanie:

  1. Orzeszki zimne można delikatnie podprażyć na suchej patelni, aby ich smak był bardziej wyrazisty.
  2. Następnie orzeszki ziemne należy umieścić w pojemniku robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery „S”.
  3. Orzeszki dopraw solą i jeśli początkowo z trudem się rozdrabniają, można dodać olej.
  4. Orzeszki ziemne należy miksować do czasu, aż powstanie pasta o gładkiej konsystencji. Najczęściej zajmuje to około 4 minut. Czas może być różny w zależności od mocy blendera.
  5. Gotowe masło orzechowe należy przełożyć do słoika i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przyprawy i dodatki do masła orzechowego

Domowe masło orzechowe można doprawiać na różne sposoby. Najczęściej do kremu orzechowego dodaje się odrobinę miodu, cynamonu, laskę wanilii, wiórki kokosowe, odtłuszczony proszek kakao lub kawałki gorzkiej czekolady.

Z czym jeść masło orzechowe?

W Stanach Zjednoczonych najpopularniejszym przysmakiem jest kanapka PBJ (skrót od słów peanut butter and jelly sandwich). Przygotowuje się ją z pszennego chleba tostowego, masła orzechowego i kwaśnego dżemu, np. z winogron. Świetnym pomysłem na śniadanie będzie owsianka z masłem orzechowym lub naleśniki posmarowane nadzieniem z masła orzechowego. Łyżka masła orzechowego świetnie też wzbogaci smak gryczanki lub jaglanki. Wypróbuj także ciasto z kremem z masła orzechowego na domowy podwieczorek. Ponadto masło orzechowe przyda się to zrobienia wegańskiego deseru gruszki Piękna Helena lub dietetycznego deseru banoffee.

Zobacz także: Najsmaczniejsze zamienniki masła w kuchni

Masło orzechowe ze sklepu

Gdy idziemy na zakupy spożywcze, warto czytać składy produktów widniejące na etykietach. Najlepszy skład masła orzechowego to taki, w którym są same orzeszki ziemne, ew. z niewielką ilością soli. Powinniśmy unikać masła orzechowego z tłuszczem palmowym lub z tłuszczem shea (z masłosza parka). Dodatek lecytyny ma zapobiegać rozwarstwianiu produktu. Nie jest to szkodliwy produkt, w przypadku masła z samych orzeszków ziemnych trzeba będzie je raz na jakiś czas wymieszać. Najgorsze masła orzechowe mają w składzie talk, syrop glukozowy i częściowo utwardzony tłuszcz palmowy.

Sprawdź również: Przepis na roladę biszkoptową

Zobacz także inne przepisy z orzechami ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić masło orzechowe? Prosty przepis na smaczne smarowidło do kanapki. Wystarczą tylko dwa składniki - Strona Kuchni