Jak wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu? Dowiedz się, dlaczego nie warto jej wylewać!?

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Woda ryżowa to skuteczny i tani sposób na pielęgnację włosów i skóry. Sprawdzi się także przy wielu dolegliwościach zdrowotnych!
Woda ryżowa to skuteczny i tani sposób na pielęgnację włosów i skóry. Sprawdzi się także przy wielu dolegliwościach zdrowotnych! 123 RF
Udostępnij:
Woda po gotowaniu ryżu ma wiele zastosowań. Dzięki niej nie tylko zadbasz o swój wygląd, ale poprawisz także stan zdrowia i wzbogacisz smakowo swoje dania!

Jeśli jeszcze tego nie wiesz, to po tym artykule zdasz sobie sprawę, jaki wielki błąd popełniasz, wylewając wodę po ugotowanym ryżu.

Ryż to produkt chętnie spożywany nie tylko do obiadu. I bardzo dobrze, bo oprócz tego, że dobrze smakuje, ma wiele właściwości odżywczych. Jednak nie tylko on ma zbawienny wpływ na ciało, ale także woda, która pozostaje po jego ugotowaniu. Warunek jest jeden – nie może być posolona!

Jak przygotować wodę z ryżu?

Przygotowanie wody ryżowej nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy przygotować garnek, ryż i wodę! Do garnka wlej litr wody i ją zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej i gotuj na małym ogniu około pół szklanki ryżu przez 20 minut. Pamiętaj, aby nie dodawać soli i aby to nie był ryż w torebkach! Po upływie wskazanego czasu odcedź ryż przez sitko, a wodę zachowaj w szklanym słoiku. Aby zachować świeżość wody ryżowej, warto ją przechowywać w lodówce. Do użytku będzie się nadawała przez najbliższe kilka dni.

Dowiedz się więcej:

Właściwości wody ryżowej

Woda po ugotowanym ryżu pomaga w pozbyciu się biegunek i wymiotów. Jest też świetnym zastrzykiem energii przed każdym wysiłkiem fizycznym! Dodawać ją można także do koktajli, duszonych mięs, a także do bulionów. Ma także rewelacyjne zastosowanie w kosmetyce – do skóry i włosów.

Podczas gotowania ryż generuje wiele witamin m.in. te z grupy B w tym kwas foliowy, wiele minerałów i przeciwutleniaczy (a to wszystko pozostaje w wodzie). Z tego względu nie warto jej wylewać. Sprawdzi się przy problemach zdrowotnych i estetycznych.

Woda po ugotowanym ryżu zawiera:

  • witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy,
  • żelazo,
  • potas,
  • magnez,
  • cynk.

Oto 9 sposobów na wykorzystanie wody po gotowaniu ryżu!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sukces Pisany Szminką już po raz 13.

Wideo

Materiał oryginalny: Jak wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu? Dowiedz się, dlaczego nie warto jej wylewać!? - RegioDom.pl

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie