Jak usmażyć kanię? Zobacz przepis na kotlety z kani jak schabowe

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Przed usmażeniem warto namoczyć kanie w wodzie, aby otworzyły się ich kapelusze.
Przed usmażeniem warto namoczyć kanie w wodzie, aby otworzyły się ich kapelusze. Anna Daniluk
Po powrocie z grzybobrania można zastanawiać się, co zrobić z kani. Tradycyjnie smaży się kotlety z kani, które wyglądem przypominają schabowe. Jednak ich smak zadowoli nie tylko wegetarian. Podpowiadamy, jak zrobić smaczny kotlet z kani.

W skrócie

Pełna nazwa charakterystycznie wyglądającego grzyba to czubajka kania. Potocznie nazywana jest sową, gdyż jej kapelusz widziany z góry przypomina głowę z okiem nocnego ptaka. Nasze mamy i babcie przygotowywały z kani panierowane kotlety, które smakiem i konsystencją przypominały wieprzowinę. Podpowiadamy, jak smażyć kanię na obiad.

Kotlety z kani – przepis na tradycyjny posiłek

Liczba porcji: dla 2 osób,
Czas przygotowania: 10 minut (+ 1 godzina na otworzenie kapeluszy kani).

Składniki:

  • 2 kapelusze kani,
  • 1 duże jajko,
  • 70 g bułki tartej,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki oleju do smażenia.

Zobacz także: Wysyp kani trwa! Jak zbierać te grzyby? Kania a muchomor i inne niebezpieczne gatunki

Jak zrobić kanie?

Przygotowanie:

  1. Kanie pochodzące bezpośrednio z lasu należy oczyścić z ziemi, liści i mchu.
  2. Jeśli kapelusze kani nie są otwarte, to należy wstawić je do słoika z wodą, aby otworzyły się jak parasol. Potrwa to około godziny.
  3. Do talerza należy wbić jajko i rozkłócić je widelce.
  4. Następnie w drugiej misce należy wsypać bułkę tartą i wymieszać z solą i pieprzem.
  5. Patelnię należy rozgrzać z olejem do smażenia. Kapelusze kani należy umieścić w płynnym jajku, a następnie panierować w bułce tartej.
  6. Kotlety z kani trzeba smażyć z obu stron do momentu uzyskania złotobrązowej barwy.
  7. Tak usmażone kotlety z kani są gotowe do podania.

Warto wiedzieć, że kotlety z kani będą delikatniejsze w smaku, jeśli przed panierowaniem namoczy się je w mleku. Dobrym połączeniem będzie wymieszanie jajka z mlekiem, aby nadać kotletom wyrazistości.

Jak smażyć kanię?

Kania jest grzybem, który wchłania duże ilości tłuszczu. Trzeba o tym pamiętać w trakcie smażenia. W tym celu należy wybierać oleje, które dobrze znoszą wysokie temperatury dymienia. Zachęcamy do smażenia na oleju rzepakowym lub słonecznikowym.

Z czym podawać smażoną kanię?

Do domowych kotletów z kani świetnie sprawdzają się surówki, np.: z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej albo czerwonej kapusty. Można też podawać je jak kotlety schabowe z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi lub frytkami. Kotlety z kani to także okazja do użycia sosu czosnkowego lub domowego ketchupu.

Patelnie w najlepszych cenach

kup najtaniej

Tefal

TEFAL Excellence 30cm G2690772

169,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Unlimited 25cm G2553872

122,88 zł

kup najtaniej

De Buyer

De buyer patelnia mineral 24cm 5610.24

210,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Jak usmażyć kanię? Zobacz przepis na kotlety z kani jak schabowe - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie