Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajecznica, królowa śniadań. Jakie błędy popełniamy najczęściej przy jej robieniu? Patenty mistrzów kuchni na idealną jajecznicę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jajecznica dla wielu osób jest podstawowym posiłkiem na śniadanie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć w galerii najczęstsze błędy popełniane przy jej robieniu. Przesuwa zdjęcia gestem lub strzałką.
Jajecznica dla wielu osób jest podstawowym posiłkiem na śniadanie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć w galerii najczęstsze błędy popełniane przy jej robieniu. Przesuwa zdjęcia gestem lub strzałką. gettyimages.com/Sedaeva
Jajecznica to lubiane i bardzo proste danie, które pokazuje umiejętności kucharza. August Escoffier, prekursor współczesnej kuchni francuskiej, twierdził, że prawdziwego mistrza pozna się po tym, ile zna sposobów na przyrządzenie jajek i jak smaży jajecznicę. Zasadę tę przyjął słynny Gordon Ramsay, który testuje tę umiejętność u kandydatów do pracy w restauracji. A przygotowanie idealnej jajecznicy wcale nie jest takie proste. Zobacz, jakie błędy można popełnić i jakie patenty na „królową śniadań” mają znani mistrzowie kuchni.

Spis treści

Smaczna jajecznica powinna być puszysta, delikatna w smaku i o jednolitej konsystencji. Warto pamiętać, że jajka są niskokaloryczne. To dodatek śmietany, masła i wędliny sprawia, że danie może być ciężkostrawne. Gotowa jajecznica (czysta z jednego jajka na maśle) ma około 150 kcal w 100 gramach.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć najpopularniejsze błędy popełniane podczas robienia jajecznicy

Jak się robi jajecznicę? – zasada zimnej patelni Gordona Ramsaya

Gordon Ramsay w jednym z odcinków programu telewizyjnego „Gordon Ramsay's Home Cooking” przygotował jajecznicę w garnku. Wbił do niego jajka i dodał masło. Za pomocą silikonowej szpatułki wymieszał składniki, podgrzewając jednocześnie na kuchence gazowej. Cały czas mieszając, zdejmował i ponownie umieszczał garnek na palniku, a gdy jajecznica zrobiła się całkowicie gęsta, dodał do niej łyżkę kwaśnej śmietany. Na koniec jajecznicę podał na grzance, aby podkreślić różnicę konsystencji.

Delikatna jajecznica Pascala Brodnickiego

Popularny kucharz Pascal Brodnicki na swoim kanale na YouTube w nagraniu „Jak zrobić pożywną jajecznicę” podzielił się swoim sposobem na „królową śniadań". W przepisie wykorzystał proporcję 3 jajek na osobę. Najpierw rozkłócił jajka widelcem, a następnie przecedził je przez drobne sitko. Dzięki temu osiągnął jednorodną konsystencję. Gdy jajka zgęstniały na patelni, dodał do nich śmietankę i sól.

- Jajecznicy nie smażymy - zaznaczył Pascal. - Tylko delikatnie będziemy podgrzewać nasze jajka, aby się sparzyły. Mam zimną patelnię, od razu dodaję kawałki masła do środka. Za pomocą szpatułki mieszam, aż do momentu zgęstnienia – tłumaczył.

Cytryna do jajek

Samin Nosrat to uznana szefowa kuchni. Pracowała w jednej z najbardziej renomowanych restauracji świata - Chez Panisse w amerykańskim Berkeley. Prowadziła też serial dokumentalny „Cztery składniki” na Netfliksie, którego wynikiem była książka o tym samym tytule. Podpowiedziała w niej m.in., jak zrobić apetyczną jajecznicę. Sama Samin Nosrat korzystała z receptury Alice B. Toklas, działaczki francuskiej bohemy początków XX wieku. W jej wersji dania zaskakującym dodatkiem jest sok cytrynowy, który dodaje potrawie puszystości. Do zrobienia jajecznicy Nosrat wykorzystała:

  • 4 jajka,
  • sól,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • 5 łyżek stołowych masła.

Jak zrobić idealną jajecznicę? Samin Nosrat zaleciła dokładne wymieszanie wszystkich składników. Później na małym ogniu w rondelku trzeba rozpuścić łyżkę masła. Jajecznicę należy mieszać trzepaczką lub widelcem i dodawać do niej stopniowo cztery łyżki masłaa. Porcja masła powinna się połączyć z jajkami, zanim doda się kolejną.

Samin Nosrat wskazała, aby w trakcie robienia jajecznicy cały czas mieszać jajka, aż się będą ścinać. Przy pierwszym gęstnieniu powinno się zdjąć jajecznicę z ognia i dać jej dojść, wykorzystując ciepło patelni. Gotowe.

Odrobina wody do jajecznicy

Innym sposobem na idealną jajecznicę, polecanym przez wiele osobowości kulinarnych, w tym Antoniego Porowskiego, autora książki „Antoni in the Kitchen”, jest dodawanie łyżeczki wody do miski na każde użyte jajko. Dzięki temu jajecznica będzie puszysta i kremowa. Ważne jest też użycie świeżo zmielonego pieprzu, który nadaje potrawie wyrazistego zapachu.

Prosta jajecznica Anthony'ego Bourdaina

Zmarły w 2018 roku Anthony Bourdain, kucharz i osobowość kulinarna w rozmowie z kanałem Tech Insider zdradził, że robiąc jajecznicę stawia na prostotę. Po prostu nie miesza masy jajecznej z żadnym nabiałem. Według niego wystarczy wymieszać jajka, wylać na rozgrzaną patelnię i w trakcie robienia mieszać łopatką na wzór ósemki. Na koniec szef kuchni zalecał posypać jajecznicę solą i pieprzem.

Jajecznica dla wielu osób jest podstawowym posiłkiem na śniadanie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć w galerii najczęstsze błędy popełniane przy jej robieniu. Przesuwa zdjęcia gestem lub strzałką.

Jajecznica, królowa śniadań. Jakie błędy popełniamy najczęśc...

Zobacz także: Jajka po turecku z gęstym jogurtem. Przepis na cilbir oczaruje wybrednych smakoszy. Odkryj sposób na aromatyczne śniadanie

Źródło:

  • „Salt, fat, acid, heat. Cztery składniki” Samin Nosrat

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Jajecznica, królowa śniadań. Jakie błędy popełniamy najczęściej przy jej robieniu? Patenty mistrzów kuchni na idealną jajecznicę - Strona Kuchni