Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grog, poncz, grzane piwo i wino. Rodzajów alkoholi spożywanych na ciepło jest bardzo wiele...

Michał Malinowski
Przyprawy, które nadadzą grzańcowi aromatu i smaku, to cynamon, goździki, wanilia, imbir, gałka muszkatołowa i czarny pieprz
Przyprawy, które nadadzą grzańcowi aromatu i smaku, to cynamon, goździki, wanilia, imbir, gałka muszkatołowa i czarny pieprz Thinkstock
Grzańce doskonale sprawdzają się w jesienne wieczory - poprawiają nam nastrój i zapobiegają przeziębieniom.

Najbardziej popularnymi alkoholami, spożywanymi na ciepło, są grzane wino, piwo oraz poncz. Wszystkie pije się z różnego rodzaju dodatkami - owocami lub przyprawami korzennymi, które dodają smaku i aromatu i sprawiają, że pite z umiarem trunki dobroczynnie działają na nasze zdrowie.

Wszystko się zaczęło od grogu, który przed wiekami był pity przez marynarzy na statkach. Grog to nic innego jak rum rozcieńczony wodą. Może być podawany na wiele różnych sposobów, choćby z dodatkiem goździków czy cynamonu.

Jak przygotować dobry grog? Przepisów na jego szybkie przygotowanie nie brak. Potrzebne jest 150 ml ciemnego rumu, 600 ml wody, sok z 2 cytryn, 2 łyżki cukru, 4 goździki oraz kawałek cynamonu. Wodę z goździkami, cynamonem i cukrem należy zagotować, następnie połączyć z rumem oraz dodać sok cytrynowy. To, w jaki sposób przyrządzimy grog, zależy od naszej inwencji twórczej.

Innym trunkiem pitym na ciepło, pochodzącym z Indii jest poncz, który do Europy dotarł w XVI stuleciu. Jest najczęściej sporządzany z herbaty, cukru, przypraw, owoców oraz wódki lub rumu. Smaku dodają przede wszystkim owoce oraz przyprawy korzenne - pomarańcze, grejpfruty, ananasy, imbir, goździki bądź też kardamon.

Znakomite właściwości rozgrzewające ma również grzane wino. Podobnie jak w przypadku dwóch poprzednich trunków, może być ono podawane na rozmaite sposoby. Oczywiście, można je przygotować w domowym zaciszu. Najbardziej do tego nadaje się czerwone półwytrawne wino. Do sporządzenia grzańca potrzebne będą pomarańcze, 8 goździków, cynamon, a także - jeśli ktoś woli słodsze smaki - miód. Wino należy przelać do garnka i - dodając poszczególne składniki - podgrzać, uważając by mikstura się nie zagotowała.

W jesienno-zimowe wieczory bardzo dobrze rozgrzewa również ciepłe piwo, które możemy pić z miodem, cynamonem, goździkami, a nawet z jajem. Sposób przygotowania takiego trunku nie jest skomplikowany. Należy wlać piwo do naczynia, w którym będziemy je podgrzewać, tak aby wytworzyła się piana. Podobnie jak w przypadku wina, podgrzewamy trunek do granicy wrzenia, natomiast nie wolno go zagotować. Rzecz jasna, wcześniej dodajemy przyprawy, które później odcedzamy.

Warto podkreślić, że są jeszcze inne rodzaje alkoholi, które można pić na ciepło. W herbatach z „prądem” specjalizują się górale. Najczęściej do herbaty dodaje się łyżkę miodu, sok z cytryny oraz 50 ml wódki. Niezwykle popularny w krajach skandynawskich jest tzw. Glogg - grzane wino ze Szwecji. Gluhwein to z kolei grzaniec w wersji niemieckiej.

Spożywanie trunków na ciepło to idealny sposób na rozgrzanie się podczas chłodnych, jesienno-zimowych wieczorów. Pamiętajmy jednak, że należy zachować przy tym umiar!

Przepisy
Pomarańczowo-grejpfrutowy poncz
Składniki:
butelka białego wina
350 ml białego rumu
3 pomarańcze
2 grejpfruty
1 cytryna
100 g cukru
cynamon
goździki
Sposób przygotowania:
Wyciskamy ze wszystkich owoców sok, który wlewamy do naczynia z winem. Mieszając, dodajemy cynamon, goździki oraz cukier. Poncz należy schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie dolewamy rum i podgrzewamy, ale do takiego stopnia, żeby uniknąć wrzenia. Pomarańcze mają posłużyć nam za dekorację. Pamiętajmy, że zanim podamy trunek, należy wyjąć z niego goździki.

Kawa po irlandzku
Do jej przygotowania potrzebna jest 1 łyżeczka brązowego cukru,
40 ml whisky, filiżanka gorącej kawy oraz lekko ubita śmietana.
Na dno wysokiej szklanki nalewamy wcześniej przygotowaną gorącą kawę, dodajemy miarkę whisky, a później wsypujemy cukier. Ubijamy lekko śmietanę
i dodajemy do kawy tak, by utworzył się z niej kożuszek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!