Gotowały na granicy polsko-ukraińskiej. Dorota Szelągowska i Gosia Molska wydały e-booka z wegetariańskimi przepisami. Oto przepis na lato

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Znana projektantka wnętrz Dorota Szelągowska i producenta programów kulinarnych Gosia Molska stworzyły e-booka o kuchni wegetariańskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia z książki i sałatkę na lato.
Znana projektantka wnętrz Dorota Szelągowska i producenta programów kulinarnych Gosia Molska stworzyły e-booka o kuchni wegetariańskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia z książki i sałatkę na lato. materiały prasowe Gosia Molska
Udostępnij:
Dorota Szelągowska to popularna dziennikarka telewizyjna, która zyskała sympatię widzów, pokazując w programie „Totalne remonty Szelągowskiej” pomysły na aranżację wnętrz. Gosia Molska to dziennikarka kulinarna, która produkuje i reżyseruje programy kulinarne. Obie panie połączyły siły, tworząc e-booka o kuchni wegetariańskiej „Nieznośna lekkość jedzenia”. Dzięki uprzejmości autorek dzielimy się przepisem na sałatkę w pełni lata.

W skrócie

Dorota Szelągowska i Gosia Molska – wyjątkowe spotkanie

Gosia Molska i Dorota Szelągowska znają się już od dłuższego czasu. Jednak o łączącej je przyjaźni zaczęły mówić dopiero, od czasu wspólnego wolontariatu, gdy gotowały dla uchodźców na granicy polsko-ukraińskiej. Obie panie gotowały przez 3 miesiące przy przejściu granicznym, a także karmiły potrzebujących, tworząc tym samym jedną z największych plenerowych „darmowych” restauracji w tej części Europy.

- To niezwykle mocne i potrzebne doświadczenie bardzo nas zbliżyło, a późniejsze wyjazdy z konwojami humanitarnymi do Ukrainy pokazało nam, że razem możemy wiele. Obie kochamy gotować i godziny spędzane w kuchni to dla nas relaks – wspominała Gosia Molska, która jest wieloletnią wegetarianką.

Dorota Szelągowska zaczęła niedawno przygodę z wegetarianizmem. Po prostu obudziła się po narkozie i przestała mieć ochotę na jedzenie mięsa. Następnie wprowadziła do swojego życia więcej aktywności fizycznej i zaczęła sięgać po więcej sezonowych produktów.

- Postawcie się w mojej sytuacji – ja – królowa steków, tatara, kurczaka faszerowanego wątróbką, kaczki w pomarańczach i schabu z tapenadą ze śliwki, gardząca warzywami, dla której owoce mogłyby nie istnieć, patrząca na wegetarian ze współczuciem, a nawet pewną wyższością, nagle wstępuję w ich szeregi. Być może gdybym nie kochała jedzenia, traktowała je jako niezbędne paliwo, a nie jedną z największych życiowych przyjemności, przeszłabym nad tym do porządku dziennego. A tu? Mam zaczynać od początku? Wtedy właśnie Molska zaprosiła mnie na kolację. I zwariowałam. Okazało się, że tam też jest życie! Gośka odkryła przede mną zupełnie nowy świat kulinarny, a moje kubki smakowe całkiem eksplodowały – opowiadała we wstępie do książki Dorota Szelągowska.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć Dorotę Szelągowską i Gosię Molską w trakcie pracy nad e-bookiem

„Nieznośna lekkość jedzenia” – przepisy wegetariańskie

Publikacja „Nieznośna lekkość jedzenia” jest udokumentowaniem kilku czerwcowych dni, podczas których panie wspólnie gotowały i tworzyły e-booka. W książce znajdują się przepisy na:

  • letnie śniadania,
  • letnie obiady,
  • zupy na lato,
  • dania na ciepłe lato,
  • letnie wieczory przy stole.

Proponowane dania wegetariańskie można robić przez całe lato. Niektóre z nich są klasycznymi daniami znanymi z kuchni mam i babć np.: placuszki z cukinią albo kotlety z kalafiora. Inne dania są dopasowane do diety wegetariańskiej. Kolejne receptury są propozycjami odświeżenia dobrze znanych przepisów. Stąd w surówce z kapustą można znaleźć takie składniki jak olej sezamowy lub posiekane papryczki chilli.

Jak powstała wspólna książka?

Gosia Molska zdradziła nam, że decyzja o napisaniu e-booka zrodziła się spontanicznie. Siedziały wspólnie przy jednej ze wspólnych kolacji i pomysł musiały przekuć w czyn.

- Wspólne wakacje spędzone na Warmii, warzywa z ogrodu, owoce z sadu, świeże zioła i nieco przypraw sprawiły, że od rana do nocy siedziałyśmy w kuchni, wymyślając, „freestyle’ując”, bawiąc się smakami, kolorami i formą. Wszystkie przepisy testowałyśmy na rodzinie i przyjaciołach. Do e-booka weszły tylko te z najwyższymi notami. Chciałyśmy, żeby było pysznie, kolorowo, lekko i prosto. Chyba właśnie tak jest. Mamy nadzieję, że czytelniczki docenią ten styl, będą jadły pięknie, a może nawet nieco schudną z uśmiechem i najedzone. – dodała współautorka „Nieznośnej lekkości jedzenia” Gosia Molska.

Sałatka z pomidorów i moreli
materiały prasowe Gosi Molskiej

Przepis na sałatkę w pełni lata

Sałatka w pełni lata
Składniki:

  • 4 mięsiste czerwone pomidory,
  • 2 pomidory pomarańczowe,
  • garść żółtych pomidorków koktajlowych,
  • 5 moreli,
  • garść natki,
  • garść koperku,
  • garść mięty,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól do smaku,
  • 1 kulka mozzarelli.

Jak zrobić sałatkę na lato?

  1. Zioła przesiekaj niedbale i wrzuć do blendera. Dodaj ocet, oliwę i sól. Zblenduj. Morele pokrój w grube plastry i ułóż na mocno rozgrzanej patelni o nieprzywierającym dnie.
  2. Jak się lekko skarmelizują, przełóż na drugą stronę (będzie to trwało nie więcej niż 3 minuty).
  3. Pomidory pokrój w plastry i rozłóż na talerzu. Rzuć na nie morele, pokruszoną w dłoniach mozzarellę i całość dopraw zieloną, ziołową salsą. Pyszna jest ta sałatka, serio!

Przepis z e-booka „Nieznośna lekkość jedzenia” udostępniamy dzięki uprzejmości Gosi Molskiej i Doroty Szelągowskiej.

Znana projektantka wnętrz Dorota Szelągowska i producenta programów kulinarnych Gosia Molska stworzyły e-booka o kuchni wegetariańskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia z książki i sałatkę na lato.

Gotowały na granicy polsko-ukraińskiej. Dorota Szelągowska i...

Dodaj firmę Autopromocja

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #1

KINGHOFF

Kinghoff Chlebak kh1071 Czarny Metalowy

147,18 zł125,99 zł-14%
miejsce #2

Practic

Practic Półka Na Przyprawy Drewniana 10 Słoików

85,45 zł79,90 zł-6%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Gotowały na granicy polsko-ukraińskiej. Dorota Szelągowska i Gosia Molska wydały e-booka z wegetariańskimi przepisami. Oto przepis na lato - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie