Domowy ser biały Ewy Wachowicz. Zobacz prosty przepis restauratorki i byłej miss Polonia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Ewa Wachowicz podpowiedziała, jak zrobić domowy biały ser. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć, jak wykorzystać w kuchni taki ser.
Ewa Wachowicz podpowiedziała, jak zrobić domowy biały ser. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć, jak wykorzystać w kuchni taki ser. 123rf.com/yuliadavidovich/Sylwia Dąbrowa/archiwum PolskaPress
Ser biały to dla wielu osób obowiązkowy produkt podawany na śniadanie lub składnik potrzebny do zrobienia obiadu. Ewa Wachowicz, znana m.in. z programu telewizyjnego „Ewa gotuje”, podpowiada przepis na zrobienie domowego sera białego. Taki twaróg potrzebuje czasu i użycia łatwo dostępnych składników.

W skrócie

Ewa Wachowicz po raz kolejny dzieli się przepisami inspirowanymi daniami regionalnymi z całej Polski. Efekty swoich poszukiwań kulinarnych prezentuje w programie telewizyjnym „Ewa gotuje” na antenie Polsatu. Jednym z prostych i smacznych przepisów przedstawionych przez byłą miss Polonia był biały ser.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć, co zrobić z białym serem

Jak zrobić biały ser?

Ewa Wachowicz wskazywała, że do zrobienia domowego sera białego potrzebne jest świeże mleko, które pochodzi prosto od krowy. Jeśli chce się skorzystać z mleka ze sklepu, to powinno być ono niepasteryzowane lub pasteryzowane w niskiej temperaturze, wymieszane z dwiema łyżkami kwaśnej śmietany.

Warto wiedzieć, że do zrobienia domowego twarogu nie potrzeba zaawansowanych sprzętów kuchennych. Wystarczą:

  • garnek z grubym dnem,
  • durszlak,
  • pielucha,
  • kamionka.

Przepis na ser biały według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 l mleka niepasteryzowanego,
  • opcjonalnie 2 łyżki śmietany.

Jak zrobić ser biały z mleka?

Przygotowanie:

  1. Ewa Wachowicz zaleca przelanie mleka do kamionki i odstawienie go w ciepłym miejscu na około 3 dni.
  2. Następnie Ewa Wachowicz zaleca przelać mleko do garnka i podgrzewać do maksimum 38° Celsjusza.
  3. Producentka telewizyjna poleca sprawdzić temperaturę mleka za pomocą termometru kuchennego lub wierzchem dłoni. Zsiadłe mleko powinno być ciepłe.
  4. Po minimum godzinie takiego podgrzewania Ewa Wachowicz polecała przelać mleko przez pieluchę lub specjalną chustę serowarską.
  5. Na koniec Ewa Wachowicz polecała odcisnąć ser z nadmiaru płynu, zawiązać i powiesić w przewiewnym miejscu. Według prowadzącej program „Ewa gotuje” ser biały będzie gotowy po kilku godzinach.

Ewa Wachowicz radzi, aby nie wylewać płynu odciekającego z sera. To serwatka, którą można wykorzystać do ugotowania zupy lub po prostu ją wypić.

Co można zrobić w kuchni z białego sera?

Gdy zrobimy już ser biały na sernik, to można zdecydować się nad wyborem ulubionego rodzaju ciasta z jego dodatkiem. Wśród nich są:

Poza tym z domowego sera białego można zrobić puszyste syrniki ukraińskie, paschę wielkanocną, a na śniadanie w stylu PRL-u awanturkę, czyli pastę rybną wymieszaną z białym serem.

Jesienią znakomicie smakują kluski leniwe z dynią, które można odsmażyć na maśle. Smacznego!

Zobacz w galerii, co zrobić z białym serem

Ewa Wachowicz podpowiedziała, jak zrobić domowy biały ser. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć, jak wykorzystać w kuchni taki ser.

Domowy ser biały Ewy Wachowicz. Zobacz prosty przepis restau...

Źródło:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

miejsce #1

Łucznik

Łucznik PT-852 Biała (06.042)

55,99 zł34,98 zł-38%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Domowy ser biały Ewy Wachowicz. Zobacz prosty przepis restauratorki i byłej miss Polonia - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie