MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowy burger z łososiem i sosem śmietanowym. Jak zrobić fishburgera? Zdrowsza wersja burgera - burger rybny [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Domowy burger z łososiem i sosem śmietanowym. Zobacz przepis.
Domowy burger z łososiem i sosem śmietanowym. Zobacz przepis.
Zdrowe burgery – fishburger z łososia. Zobacz jak zrobić zdrowego, domowego rybnego burgera. Etykieta „fast food’u” przyklejona do burgerów już dawno została zdjęta, a zarówno szefowie kuchni, jak i pasjonaci gotowania zaskakują zdrowymi przepisami i niebanalnymi połączeniami smaków.

Zyskał tytuł najsłynniejszej kanapki na świecie, największy ważył aż 1600 kilogramów, a nawet doczekał się swojego muzeum – burger, bo o nim mowa, w 2021 roku królował na naszych stołach. Choć mogłoby się wydawać, że to tylko „bułka na ciepło” z dodatkami, to pojawiające się warianty smakowe udowadniają, że burgery wciąż potrafią zaskakiwać.

Na stołach królują zdrowe burgery!

W czasie pandemii, gdy lokale wydawały posiłki tylko na dowóz, burgery przeżywały wzrost popularności. Uwielbiamy je za ich prostotę, ale i różnorodność. Jednak, chociaż to kulinarny „pewniak”, przygotowując go, warto zadbać o dobre jakościowo składniki i nietuzinkowe dodatki. Etykieta „fast food’u” przyklejona do burgerów już dawno została zdjęta, a zarówno szefowie kuchni, jak i pasjonaci gotowania zaskakują zdrowymi przepisami i niebanalnymi połączeniami smaków.

W zeszłym roku na stołach królowały zdrowe burgery. W czym tkwi ich sekret? Zdecydowanie w bazowaniu na dobrych jakościowo składnikach i lekkich sosach. To właśnie ten dodatek jest elementem, który idealnie spaja produkty w burgerze i nadaje im niepowtarzalnego aromatu.

Sos majonezowy został wyparty przez nietuzinkowe sosy na bazie dipów śmietanowych typu crème fraiche z dodatkami, takimi jak czosnek czy karmelizowana cebulka. Idealnie sprawdzają się one w nowoczesnym burgerze, ze względu na swoją aksamitną konsystencję i oryginalny smak.

Zdrowy burger z łososiem, szpinakiem i dipem śmietanowym [PRZEPIS]

Składniki:

  • 200 g filetów łososia
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 100 g szpinaku
  • 1 jajko
  • 3 sztuki pełnoziarnistej bułki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół
  • 2 łyżki oliwy
  • 180 g dipu śmietanowego typu crème fraiche z czosnkiem i ziołami
  • 2 pomidory
  • czerwona cebula
  • sałata lodowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Rozdrobnionego łososia i ugotowany ryż wrzucamy do jednej miseczki. Umyty szpinak podgrzewamy na patelni, aż zwiędnie. Zdejmujemy z patelni, odciskamy, siekamy i dodajemy do miski z łososiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i oliwę. Całość mieszamy, a następnie formujemy 3 kotleciki, smarujemy je oliwą i smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Rozcinamy bułki, dolne połówki smarujemy dipem, a następnie układamy warzywa i gotowy kotlet z łososia. Przykrywamy górną częścią bułki.

Masz ochotę na inne burgery? Zobacz:

Może Cię zainteresować:

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska