Dieta warzywno-owocowa zwana jest również dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej, która opracowała jej zasady i potwierdza jej skuteczność. Dr Ewa Dąbrowska jest doktorem nauk medycznych. Specjalizuje się w chorobach wewnętrznych, przez lata związana była z Uniwersytetem Medycznym w Gdańsku. Jej dieta jest w praktyce rodzajem nieco luźniejszego postu, który zakłada radykalne ograniczenie dostarczania organizmowi kalorii, by ten uruchomił tzw. odżywianie wewnętrzne. A to przecież podstawowe założenie głodówek – organizm ma oczyścić się z toksyn, złogów i zacząć uruchamiać odżywianie wewnętrzne, a w pierwszej kolejności do takiego odżywiania wykorzystywane są pokłady energii zgromadzone w tłuszczu. Chudnięcie – to podstawowy rezultat, gdy ktoś pyta o dietę warzywno-owocową i jej efekty.
Dieta warzywno-owocowa. Efekty po dwóch tygodniach stosowania
Pod dwóch tygodniach stosowania powinny być zauważalne pierwsze pozytywne rezultaty, związane przede wszystkim z utratą wagi. Ile można schudnąć na diecie dr Dąbrowskiej? To zwykle najważniejsze pytanie pań, które wypytują o rezultaty diety na internetowych forach. Dieta warzywno-owocowa – ile schudłyście? - pytają Czytelniczki. - Ile można schudnąć na diecie dr Dąbrowskiej? Zatem odpowiadamy. Oczywiście, będą tacy, u których waga niemal nie drgnie. Zwykle jednak po dwóch tygodniach diety warzywno-owocowej waga spada od 2 do 5 kilogramów, niekiedy nieco więcej. Kluczowe jest to, by przy tak ograniczonej diecie dostarczać organizmowi możliwie najwięcej odżywczych składników i tak zróżnicować posiłki, by te nie znudziły się po kilku dniach. Jak to zrobić, gdy można w diecie wykorzystywać zaledwie kilkadziesiąt produktów? Okazuje się, że nie jest to takie trudne, jakby się wydawało. A wtedy pojawią się również inne, mile widziane efekty diety dr Dąbrowskiej.
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej – efekty
Oczywiście, utrata wagi to główny cel, dla którego wiele osób decyduje się na dietę warzywno-owocową. Ale schudnięcie jest tylko jednym ze skutków prawidłowo prowadzonej diety. Są jednak i inne rezultaty, równie wartościowe.
- Lepsza cera bez efektów trądzikowych i przetłuszczania się.
- Ustąpienie kłopotów związanych z chorobami wrzodowymi i lepsza praca wątroby.
- Gwałtowny spadek poziomu tzw. złego cholesterolu, który ma związek z pozbyciem się z diety nabiału i mięsa.
Dieta warzywno-owocowa - przepisy
Jak powinien wyglądać w diecie warzywno-owocowej jadłospis? Przy komponowaniu posiłków należy wziąć pod uwagę, że stosować w diecie warzywno-owocowej można jedynie warzywa i owoce z niską zawartością białka, tłuszczu i cukru (odpadają więc „tłuste” awokado czy „białkowa” soja oraz rośliny strączkowe).
Z jakich warzyw można korzystać na diecie warzywno-owocowej? Akceptowalne są:
- warzywa korzeniowe,
- warzywa kapustne,
- sałaty,
- rzodkwie,
- jarmuż, brokuły, brukselkę,
- czosnek, cebulę, por.
Owoce na diecie warzywno-owocowej
Nieco bardziej skomplikowana jest sprawa z owocami, z których wiele ma dość wysoką zawartość cukrów prostych (np. winogrona, które nie są mile widziane w diecie dr Ewy Dąbrowskiej). Można wykorzystać za to:
- wszystkie cytrusy,
- sezonowe polskie owoce takie jak poziomki, truskawki, gruszki czy jabłka.
Jak może wyglądać przykładowy dzienny jadłospis w diecie warzywno-owocowej?
Śniadanie
- woda mineralna z wyciśniętym z połowy cytryny sokiem (świetnie oczyszcza organizm)
- koktajl ze zmiksowanej połowy grapefruita, kiwi i szpinaku na wodzie mineralnej
II śniadanie
Sałatka szpinakowa z pomidorem.Obiad
Wegańskie leczo z papryką i pieczarkami.Kolacja
Warzywa gotowane na parze.
W ciągu dnia można pić do woli wodę mineralną oraz napary i herbaty ziołowe. Kaloryczność wszystkich posiłków nie powinna przekraczać 800 kcal. Warzywa i owoce możliwie najczęściej spożywać należy w postaci surowej, jednak dozwolone są także produkty gotowane (najlepiej na parze), jak również kiszonki.
Dieta warzywno-owocowa – opinie
Część dietetyków ostrzega przed stosowaniem diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej. Dlaczego? Podkreślają, że w dłuższej perspektywie dieta ta wydaje się zbyt uboga, by mogła dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników.
Długie stosowanie diety warzywno-owocowej może spowodować tzw. efekt jojo, gdy wróci się do wcześniejszych, złych nawyków żywieniowych. Ma to związek z tym, że organizm na diecie dr Dąbrowskiej niejako wyhamowuje metabolizm, w dodatku ma on do czynienia z produktami nieprzetworzonymi, a więc przyswajalnymi bardzo łatwo. Powrót np. do mięsnych potraw smażonych spowoduje kłopoty z trawieniem, a gorsze trawienie sprawi, że spora część kalorii odkładać się będzie w tkance tłuszczowej, powodując powroty do wcześniejszej wagi.
Część osób stosująca dietę warzywno-owocową skarży się również na brak energii, ospałość, bóle głowy i żołądka. Panowie, którzy stosowali dietę dr Dąbrowskiej zauważyli, że oprócz utraty „brzuszka” efekty odchudzania dotknęły także ich mięśnie. Dlatego bardzo istotne jest, by przed zastosowaniem głodówki oczyszczającej i diety warzywno-owocowej skonsultować swoje działania z lekarzem, a jadłospis pokazać dietetykowi, by ten udzielił fachowych porad i dokonał ewentualnych korekt. Da to gwarancję, że dieta warzywno-owocowa przyniesie oczekiwane korzyści bez "efektów ubocznych".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]