Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza...
fot. Dmytro Kobeza/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Agar-agar

Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza się nie tylko jako zamiennik żelatyny – z powodzeniem zastąpi też białko jaja w deserach o piankowej konsystencji, utrwalając ich strukturę. Polecamy go zwłaszcza do „bezowych” deserów, które nazywane są zefirami, a także pianek typu marshmallow, bloków z pianki owocowej czy musów czekoladowych. W przepisach zastępuje też zwierzęcą żelatynę.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 1 łyżkę proszku z agaru (9 g) z 1 łyżką ciepłej wody (15 ml), po czym ochłódź, a przed użyciem wymieszaj ponownie.

Zobacz również

Tej arbiter zazdrości nam cały świat. Polka to najpiękniejsza sędzia na świecie!

Tej arbiter zazdrości nam cały świat. Polka to najpiękniejsza sędzia na świecie!

Wypadek na skrzyżowaniu ulic Krakowskiej i Pakosz w Kielcach. Zderzyły się dwa auta

NOWE
Wypadek na skrzyżowaniu ulic Krakowskiej i Pakosz w Kielcach. Zderzyły się dwa auta

Polecamy

Sensacyjne prognozy na Paryż. Iga Świątek bez złotego medalu! Wirtualne szaleństwo

Z OSTATNIEJ CHWILI
Sensacyjne prognozy na Paryż. Iga Świątek bez złotego medalu! Wirtualne szaleństwo

Chorzy na cukrzycę typu 2 bardziej narażeni na 3 nowotwory! Sprawdź, jakie

Chorzy na cukrzycę typu 2 bardziej narażeni na 3 nowotwory! Sprawdź, jakie

Barcelona nadal szczęśliwa dla Zielińskiego i Nysa! Polak i Monakijczyk w półfinale!

Barcelona nadal szczęśliwa dla Zielińskiego i Nysa! Polak i Monakijczyk w półfinale!