Czy pamiętasz te potrawy z dzieciństwa? Zupa „nic”, kogel-mogel i inne słodkie wspomnienia z lat młodości

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Pierogi to najbardziej znana polska potrawa na świecie. Wybór farszu ograniczony jest jedynie przez naszą wyobraźnię. Jednak te, które wspominamy z dzieciństwa, mają smak lata. Królują wśród nich  pierogi z truskawkami i jagodami.
Pierogi to najbardziej znana polska potrawa na świecie. Wybór farszu ograniczony jest jedynie przez naszą wyobraźnię. Jednak te, które wspominamy z dzieciństwa, mają smak lata. Królują wśród nich pierogi z truskawkami i jagodami. Daria-Yakovleva / pixabay
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Comfort food, czyli jedzenie, które przywodzi na myśl miłe chwile. Najczęściej smak lub zapach tych posiłków kojarzy nam się z dzieciństwem. Jedni z sentymentem wspominają zupę „nic”, inni równie słodki kogel-mogel. Przypomnij sobie receptury na potrawy, które jadłeś jako dziecko. Na pewno poprawią ci nastrój!

TOP 10 potraw z dzieciństwa

Racuchy z jabłkiem czy kasza manna to potrawy, których często nie jedliśmy od lat, ale na samą myśl o nich, robi nam się ciepło na sercu. Smak i zapach tych dań natychmiast przywołuje dobre wspomnienia, a czasem przypomina konkretne sytuacje z dzieciństwa. Potrawy te zazwyczaj bywają kaloryczne i słodkie, ale taki już jest urok comfort food.

Wśród topowych dań z dzieciństwa, wymienianych przez pokolenie wychowujące się w latach 80. i 90., znalazły się:

  • kasza manna,
  • kogel-mogel,
  • parówki,
  • ryż z jabłkiem,
  • racuchy,
  • placki ziemniaczane,
  • pierogi,
  • zupy: „nic”, owocowa i pomidorowa.

Szybkie i proste

Comfort food sprzed dwudziestu czy trzydziestu lat, zazwyczaj nie były daniami skomplikowanymi. Składniki do nich znajdowały się prawie zawsze w lodówce lub kuchennej szafce. Przygotowywały je nasze babcie, mamy albo przedszkolne kucharki. Wspomnienie tych potraw wywołuje dziś uśmiech na twarzy.

Ich kolejną zaletą była szybkość przygotowania. Większość z nich to potrawy, które przygotowuje się w kilka minut. Wyjątek mogą stanowić pierogi, choć dla bardziej wprawionych kucharzy, także one nie stanowią wyzwania.

Przypomnij sobie przepisy na potrawy z dzieciństwa

Powrót do przeszłości

Wraz z postępującą globalizacją, dostępem do coraz większej palety składników i przepisów z całego świata, stare proste receptury zaczęły odchodzić w niepamięć. Pierogi zostały zastąpione w restauracjach przez japońskie pierożki gyoza, a poczciwy kogel-mogel przez włoskie tiramisu.

Choć w poznawaniu nowych smaków i przepisów innych kultur nie ma nic złego, to warto pielęgnować także rodzime tradycje kulinarne. Tym bardziej, że oprócz pełnego żołądka, będziemy mieli bonus w postaci napływu miłych wspomnień.

Mimo że teraz bardziej dbamy o linię i uważamy na zawartość cukru w potrawach, czasem warto pozwolić sobie na mały, słodki grzeszek. W ostateczności, kiedy przyjdzie nam ochota na krem z pomidorów z bazylią, można pokusić się o przygotowanie najzwyklejszej zupy pomidorowej z ryżem i śmietaną.

Jest zielone światło na szczepionki dla dzieci!

Wideo

Materiał oryginalny: Czy pamiętasz te potrawy z dzieciństwa? Zupa „nic”, kogel-mogel i inne słodkie wspomnienia z lat młodości - Strona Kobiet

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie