Dzisiaj w Grucznie rozpoczyna się kolejna, już XII, edycja Festiwalu Smaku. Jest to jedna z największych imprez kulinarnych w kraju, którą rokrocznie odwiedza około 20 tysięcy gości.
Festiwal smaku w Grucznie 2017. Naturalny smak jadła
Organizatorzy, czyli członkowie Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, zapraszają wszystkich miłośników tradycyjnie przyrządzanego jedzenia na kolejne spotkanie ze 150 wystawcami. Swoje wytwory promować będą producentami żywności regionalnej, rolnicy, gospodynie oraz kucharze, zafascynowani tradycją i naturalnym smakiem jadła.
Dzień pierwszy
Festiwal Smaku rozpoczął się dzisiaj o godz. 10. W programie znajdą się tradycyjne pokazy kulinarne członków prestiżowego Klubu Szefów Kuchni.
Zobacz również:
Pierwsze prezentacje z kilku zaplanowanych zaczną się nieco później. Mistrzowie kucharscy zapowiadają wykonanie kulinarnych wariacji na temat receptur z historycznych książek kucharskich. W festiwalowym menu znajdą się niezwykłe specjały, w tym np.: zupa piwna po grudziądzku, zupa ze śliwek po toruńsku, pomorski bigos z jabłek, kurczę z migdałowym saporem z najstarszej polskiej książki kucharskiej, comber z jelenia według receptury z XVII wieku, dzik na dziko, kartofle nadziewane grzybami, gruszki warzone po radziwiłłowsku.
Zupa piwna po grudziądzku, zupa ze śliwek, pomorski bigos z jabłek, kurczę z migdałami...
Ponadto odbędą się też inne pokazy, w tym starych maszyn rolniczych. Bartnicy zaprezentują, w jaki sposób powstaje miód, pszczeli pyłek i wosk.
Odbędzie się konkurs nalewek, pokazy wyrobu oscypków i pracy psów pasterskich.
Kolejnym punktem programu są warsztaty „Smak dzieciństwa”, podczas których uczestnicy nauczą się, w jaki sposób wyrabia się mąkę i wypieka podpłomyki.
Zgodnie z planem, najważniejsza część festiwalu rozpocznie się o godz. 17. Wówczas, podczas gali, organizatorzy i jurorzy ogłoszą wyniki konkursów oraz przedstawią zwycięzcę turnieju nalewek. Wszyscy laureaci otrzymają nagrody.
Na festiwalowej scenie zaprezentuje się kilka zespołów, w tym Żuki oraz grupa Shalom.
Festiwal smaku - dzień drugi
Rozpocznie się już o godz. 9.30 w Chrystkowie konferencją „Lokalna kultura żywieniowa: od historii do rozwoju wspólnoty”.
W czasie drugiego dnia imprezy, odbywać się będą również pokazy m.in.: wyrabiania oscypków, starych maszyn rolniczych, pracy psów pasterskich i bartnicze. Dla gości zaśpiewa Chór Cecylia Bukowiec. Festiwal zakończy się jutro około godz. 16.
Zobacz również:
Blogger Food Festival!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas