Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Comber z jelenia oraz dzik na... dziko! Festiwal Smaku w Grucznie 2017

Hanna Walenczykowska
Pokazy pracy psów pasterskich i starych maszyn rolniczych, prezentacja bartników, degustacje potraw przygotowanych przez mistrzów - wszystko dziś i jutro w Grucznie przy młynie. [Festiwal Smaku w Grucznie 2017]

Dzisiaj w Grucznie rozpoczyna się kolejna, już XII, edycja Festiwalu Smaku. Jest to jedna z największych imprez kulinarnych w kraju, którą rokrocznie odwiedza około 20 tysięcy gości.

Festiwal smaku w Grucznie 2017. Naturalny smak jadła

Organizatorzy, czyli członkowie Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, zapraszają wszystkich miłośników tradycyjnie przyrządzanego jedzenia na kolejne spotkanie ze 150 wystawcami. Swoje wytwory promować będą producentami żywności regionalnej, rolnicy, gospodynie oraz kucharze, zafascynowani tradycją i naturalnym smakiem jadła.

Dzień pierwszy

Festiwal Smaku rozpoczął się dzisiaj o godz. 10. W programie znajdą się tradycyjne pokazy kulinarne członków prestiżowego Klubu Szefów Kuchni.

Zobacz również:

Festiwal Smaku - Gruczno 2016

Pierwsze prezentacje z kilku zaplanowanych zaczną się nieco później. Mistrzowie kucharscy zapowiadają wykonanie kulinarnych wariacji na temat receptur z historycznych książek kucharskich. W festiwalowym menu znajdą się niezwykłe specjały, w tym np.: zupa piwna po grudziądzku, zupa ze śliwek po toruńsku, pomorski bigos z jabłek, kurczę z migdałowym saporem z najstarszej polskiej książki kucharskiej, comber z jelenia według receptury z XVII wieku, dzik na dziko, kartofle nadziewane grzybami, gruszki warzone po radziwiłłowsku.

Zupa piwna po grudziądzku, zupa ze śliwek, pomorski bigos z jabłek, kurczę z migdałami...

Ponadto odbędą się też inne pokazy, w tym starych maszyn rolniczych. Bartnicy zaprezentują, w jaki sposób powstaje miód, pszczeli pyłek i wosk.

Odbędzie się konkurs nalewek, pokazy wyrobu oscypków i pracy psów pasterskich.
Kolejnym punktem programu są warsztaty „Smak dzieciństwa”, podczas których uczestnicy nauczą się, w jaki sposób wyrabia się mąkę i wypieka podpłomyki.

Zgodnie z planem, najważniejsza część festiwalu rozpocznie się o godz. 17. Wówczas, podczas gali, organizatorzy i jurorzy ogłoszą wyniki konkursów oraz przedstawią zwycięzcę turnieju nalewek. Wszyscy laureaci otrzymają nagrody.
Na festiwalowej scenie zaprezentuje się kilka zespołów, w tym Żuki oraz grupa Shalom.

Festiwal smaku - dzień drugi

Rozpocznie się już o godz. 9.30 w Chrystkowie konferencją „Lokalna kultura żywieniowa: od historii do rozwoju wspólnoty”.
W czasie drugiego dnia imprezy, odbywać się będą również pokazy m.in.: wyrabiania oscypków, starych maszyn rolniczych, pracy psów pasterskich i bartnicze. Dla gości zaśpiewa Chór Cecylia Bukowiec. Festiwal zakończy się jutro około godz. 16.

Zobacz również:

Czasy, w których nad głową co 10 minut nie przechodził pan "z gorącą gotowaną kukurydzą i zimnym piwem", a na plażach nie budowano zasieków z parawanów... Tak kiedyś (również aktywnie) wypoczywano. Zapraszamy do obejrzenia archiwalnych zdjęć plażowiczów - fotografie pochodzą z Narodowego Archiwum Cyfrowego.Przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Plażowanie na archiwalnych zdjęciach. Tak kiedyś wypoczywano

Blogger Food Festival!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!