Jogurtowiec z owocami
Jogurtowiec to lekkie ciasto, które przygotowujemy na bazie jogurtu greckiego z wykorzystaniem owoców w puszce.
Jogurtowiec z brzoskwiniami - potrzebne składniki.
>> Potrzebne składniki:
- 300 g jogurtu naturalnego, greckiego (zawartość tłuszczu min. 10%
- brzoskwinie w puszce 450 g owoców
- żelatyna - 8 łyżek
- 400 g śmietany min. 30 proc. tłuszczu
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g biszkoptów - tzw. kocich języczków
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej lub pomarańczowej
Jogurtowiec - ciasto bez pieczenia. Sposób przyrządzenia krok po kroku:
- Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i zaciskamy opaskę - obręcz tortownicy.
- Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.
- Z puszki z brzoskwiniami odmierzamy 300 ml syropu
- Brzoskwinie odsączamy na sicie.
- Żelatynę wsypujemy do miseczki, dodajemy 100 ml syropu z brzoskwiń, pozostawiamy do napęcznienia.
- Do innej miski wlewamy 200 ml syropu z brzoskwiń, dodajemy jogurt grecki, cukier puder i trzy połówki brzoskwiń, które wcześniej należy pokroić na kawałki. Blendujemy wszystko na jednolitą masę.
- Podgrzewamy żelatynę z syropem aż się rozpuści. Zdejmujemy następnie naczynie z palnika i mieszając energicznie trzepaczką dodajemy nieco masy jogurtowej. Mocno mieszamy, dodajemy porcjami pozostałą masę jogurtową, ciągle mieszając.
- Odstawiamy na 10 minut do lodówki, żeby masa zgęstniała.
- Ubijamy na sztywno śmietanę i dodajemy do masy. Mieszamy.
- Masę przelewamy do tortownicy na biszkopty i wstawiamy do lodówki, do czasu aż stężeje.
- Kroimy pozostałe brzoskwinie i układamy na masie.
- Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, ale na ciasto wylewamy dopiero, gdy galaretka zacznie tężeć!
Ciasto na Wielkanoc. Brownie bez pieczenia
Brownie to ciasto, które jest pyszne, zdrowe i nietrudne do wykonania - wystarczą tylko cztery składniki, by je przygotować.
Składniki na brownie bez pieczenia
>> Składniki na daktylową masę:
- 300 g daktyli bez pestek (suszonych)
- 180 g migdałów (lub orzechów laskowych) - powinny być zmielone
- 130 g innych dowolnych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów) - one też powinny byc zmielone
- 80 g kakao
- szczypta soli
>> Składniki na polewę:
- 20 g kakao
- 1 łyżka orzechowego masła (bez grudek, powinno być gładkie)
- 3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
Brownie bez pieczenia - sposób przyrządzenia krok po kroku.
- Zalewamy wrzątkiem daktyle, odstawiamy.
- na 20 minut, po czym odsączamy z wody.
- Miksujemy daktyle wraz ze zmielonymi migdałami, kakao i szczypta soli do uzyskania jednolitej, zwartej klejącej masy.
- Do masy dodajemy posiekane orzechy i zagniatamy wszystko razem.
- Masę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy prostokąt o wysokości 2 cm.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę, dwie.
- W tym czasie przygotowujemy polewę - kakao, masło orzechowe i syrop mieszamy na gładką masę.
- Ciasto oblewamy polewą, kroimy na kawałki.
- Ciasto można udekorować posypką, skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.
Sernik bez pieczenia - pyszne ciasto na Wielkanoc
Składniki na sernik bez pieczenia:
- 1 kg białego sera twarogowego (chudego lub półtłustego)
- 4 jaja (najlepiej w rozmiarze L)
- 10 dag masła
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej
- wanilia - w strąku lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
- suszone owoce - 3 łyżki (wybieramy te, które lubimy najbardziej, oczywiście).
PAMIĘTAJ! Ciasto na sernik bez pieczenia przygotowujemy używając składników, które powinny mieć temperaturę pokojową (pamiętajmy wyjąć składniki z lodówki na co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta).
Przygotowanie sernika bez drożdży krok po kroku:
- Oddziel białka jajek od żółtek do osobnych pojemników. Białka wstaw do lodówki, żeby się schłodziły - łatwiej będzie ubić pianę.
- Suszone owoce wypłucz pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem na kwadrans, a następnie odsącz je, osusz i ewentualnie pokrój na małe kawałeczki.
- Biały ser zmiel trzykrotnie.
- Masło utrzyj z olejem i dodaj do masy żółtka, cukier. Dokładnie utrzyj całą masę.
- Do masy dodaj wykrojone ze strąka ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy.
- Stopniowo dodaj przetarty twaróg, ucierając masę i owoce, które wcześniej obtocz w skrobii ziemniacznej.
- Ubij pianę ze schłodzonych w lodówce białek jaj.
- Przełóż ubite białka do utartej masy i wymieszaj je krótko.
- Sernik pieczemy w okrągłej formie do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Masę przełóż do formy i wstaw na środkową szynę piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
- Piecz sernik przez 50-60 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki.
- Gdy ciasto się wystudzi, przykryj formę folia aluminiową, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Zimny sernik jest smaczniejszy i łatwiej się kroi.
PORADA: Po wymieszaniu masy na ciasto z białkiem i przełożenia do formy, wstaw je jak najszybciej do piekarnika. Wtedy ciasto nie urośnie szybko i szybko nie opadnie.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zadymy na urodzinach uczestniczki "Rolnika". Karetka pogotowia, gaz pieprzowy. Szok!
- Dni Gąsowskiego w "TTBZ" są policzone?! TAKĄ niespodziankę zgotowała mu produkcja!
- Maja Rutkowski ZROBIŁA TO z premedytacją, teraz się tłumaczy. Okropne, co ją spotkało
- Była pięknością ze "Złotopolskich". Dziś Gabryjelska nie przypomina siebie | ZDJĘCIA