Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Wielkanoc. Przepisy na ciasta bez drożdży: sernik, makowiec i... drożdżówkę bez drożdży

online
W naszym artykule podajemy trzy przepisy na pyszne ciasta wielkanocne, które przygotujesz bez użycia drożdży: bezdrożdżową drożdżówkę, sernik i makowiec.
W naszym artykule podajemy trzy przepisy na pyszne ciasta wielkanocne, które przygotujesz bez użycia drożdży: bezdrożdżową drożdżówkę, sernik i makowiec. pixabay
Podajemy sprawdzone przepisy na pyszne ciasta wielkanocne, które przygotujemy bez użycia drożdży. W naszym artykule znajdziecie trzy pyszne przepisy na ciasta bez drożdży: sernik, makowiec oraz drożdżówkę, ale bez drożdży. Podajemy instrukcje krok po kroku, jak je przygotować.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć ciast. W związku z koronawirusem w sklepach brakuje drożdży, ale nie oznacza to, że gospodynie nie przygotują pysznych ciast wielkanocnych. W naszej publikacji znajdziesz trzy przepisy na przepyszne ciasta, do przygotowania których nie potrzeba drożdży.

Przepis na drożdżówkę bez drożdży

To ciasto przygotujemy w bardzo krótkim czasie. Jest łatwe w wykonaniu i smaczne. Poniżej podajemy instrukcje, jak je przygotować. Przepis można modyfikować (patrz porady poniżej).

Drożdżówka, ale bez drożdży Potrzebne składniki na ciasto:

  • cukier: 1 i pół szklanki
  • mąka: 4 i pół szklanki
  • proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
  • jajka: 4 sztuki
  • olej: 1 szklanka
  • mleko: 1 szklanka
  • ocet: 3 łyżki

Potrzebne składniki na kruszonkę:

  • mąka: trzy czwarte szklanki
  • cukier: pół szklanki
  • margaryna: 4 dag
  • owoce - według preferencji - winogrona, leśne, truskawki, porzeczki...

Drożdżówka bez drożdży - sposób przygotowania ciasta krok po kroku

  1. Wsyp do miski mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  3. Do ubitej masy z jajek i cukru dodawaj naprzemiennie i mieszaj składniki sypkie i płynne (olej, mleko, ocet).
  4. Wyrób ciasto na gładką masę.
  5. Wlej ciasto do formy do pieczenia o rozm. 25 na 35 cm (lub zbliżonej wielkością).
  6. Na cieście ułóż owoce i posyp kruszonką (poniżej podajemy instrukcję, jak ją zrobić).
  7. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.

Drożdżówka bez drożdży - sposób przygotowania kruszonki krok po kroku

  1. Przełóż wszystkie składniki do miski.
  2. Ucieraj kruszonkę dłońmi.
  3. Kruszonka powinna być sucha - jeśli kklei się do dłoni, dosyp mąki.

PORADA #1: Zamiast mleka i octu można użyć kefiru lub maślanki (1 szklanka)

PORADA #2: Zamiast owoców możesz użyć marmolady owocowej lub dżemu (albo użyć dodatkowo)

PORADA #3: Jeśli nie masz owoców, konfitur ani dżemu - możesz użyć... czekolady! - kostki połam na kawałeczki i rozrzuć według uznania na cieście przed włożeniem go do piekarnika

Sernik bez drożdży - pyszne ciasto na Wielkanoc

Składniki na sernik bez drożdży:

  • 1 kg białego sera twarogowego (chudego lub półtłustego)
  • 4 jaja (najlepiej w rozmiarze L)
  • 10 dag masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej
  • wanilia - w strąku lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • suszone owoce - 3 łyżki (wybieramy te, które lubimy najbardziej, oczywiście).

PAMIĘTAJ! Ciasto na sernik bez drożdży przygotowujemy używając składników, które powinny mieć temperaturę pokojową (pamiętajmy wyjąć składniki z lodówki na co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta).
Przygotowanie sernika bez drożdży krok po kroku:

  • Oddziel białka jajek od żółtek do osobnych pojemników. Białka wstaw do lodówki, żeby się schłodziły - łatwiej będzie ubić pianę.
  • Suszone owoce wypłucz pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem na kwadrans, a następnie odsącz je, osusz i ewentualnie pokroj na małe kawałeczki.
  • Biały ser zmiel trzykrotnie.
  • Masło utrzyj z olejem i dodaj do masy żółtka, cukier. Dokładnie utrzyj całą masę.
  • Do masy dodaj wykrojone ze strąka ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy.
  • Stopniowo dodaj przetarty twaróg, ucierając masę i owoce, które wcześniej obtocz w skrobii ziemniacznej.
  • Ubij pianę ze schłodzonych w lodówce białek jaj.
  • Przełóż ubite białka do utartej masy i wymieszaj je krótko.
  • Sernik pieczemy w okrągłej formie do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Masę przełóż do formy i wstaw na środkową szynę piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
  • Piecz sernik przez 50-60 minut.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki.
  • Gdy ciasto się wystudzi, przykryj formę folia aluminiową, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Zimny sernik jest smaczniejszy i łatwiej się kroi.

PORADA: Po wymieszaniu masy na ciasto z białkiem i przełożenia do formy, wstaw je jak najszybciej do piekarnika. Wtedy ciasto nie urośnie szybko i szybko nie opadnie.

Makowiec bez drożdży na Wielkanoc wg przepisu Anny Starmach

Innym ciastem na Wielkanoc, które zrobimy bez użycia drożdży, jest makowiec z ciasta biszkoptowego. Poniżej podajemy oryginalny przepis Anny Starmach. To połączenie tradycji z nowoczesnością: makowiec z ciasta biszkoptowego.

Składniki na makowiec z ciasta biszkoptowego (bez drożdży):
► Składniki na masę makową

  • 200 g mielonego maku
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 białka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka konfitury różanej (opcjonalnie)
  • sól

► Składniki na biszkopt

  • 200 g drobnego cukru
  • 120 g mąki
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Jak zrobić makowiec z ciasta biszkoptowego (bez drożdży). Instrukcja krok po kroku - przygotowujemy masę makową.

  • Mak gotuj w mleku przez 30 minut, po czym przemiel go dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Zalej przemielony mak szklanką wrzątku, odczekaj aż napęcznieje, a następnie odsącz z nadmiaru płynu.
  • Posiekaj drobno bakalie.
  • Ubij białko z jajek, dodając szczyptę soli.
  • Roztop na patelni masło.
  • Przełóż masę makową na patelnię, połącz z miodem, cukrem, bakaliami, różą, oraz pianą z białek.

Jak zrobić makowiec z ciasta biszkoptowego (bez drożdży). Instrukcja krok po kroku - przygotowujemy ciasto.

  1. Rozbij jajka. Oddziel żółtka od białka.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj 2 łyżki wody i stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem, ciągle mieszając.
  4. Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli, a następnie delikatnie wymieszaj z ciastem.
  5. Przełóż ciasto na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
  6. Piecz przez 12 minut.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika, oddziel od papieru do pieczenia (nie wyrzucaj go, jeszcze się przyda), posmaruj masą makową i zawiń ciasto w rulon.
  8. Zawiń ciasto w papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto po wystygnięciu odwiń z papieru i oblej lukrem (wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji).

więcej przepisów na stronie Anny Starmach

Zobacz, jak zrobić ciasto "Jajko sadzone" na Wielkanoc:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo