W skrócie
Ciasteczka z migdałami brune pinner to tradycyjny wypiek podawany w Norwegii z okazji Bożego Narodzenia. Nadaje się im podłużny kształt i miesza ze sobą syrop cukrowy, melasę, cynamon i aromatyczny ekstrakt waniliowy. Norweskie ciasteczka ozdabia się posiekanymi migdałami i cukrem perłowym. To jeden z wypieków, który zaczął się pojawiać w gospodarstwach domowych w XIX wieku. Przepis pochodzi z książki „Tradycje kulinarne Norwegii” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek.
Ciastka z siekanymi migdałami – przepis
Liczba porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: około 1 godzina
Brune pinner
Składniki na ciasto:
- 200 g masła,
- 200 g brązowego cukru,
- 2 małe żółtka,
- 1 łyżka melasy,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 300–330 g mąki,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Składniki do smarowania i posypki:
- 1 białko,
- 80–100 g siekanych migdałów (blanszowanych),
- opcjonalnie cukier perlisty.
Zobacz także: Kołacz na święta. Przepis na rodzinny podwieczorek. To ciasto z jabłkami smakuje wyśmienicie
Jak zrobić ciastka z migdałami?
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, melasę oraz ekstrakt waniliowy i ponownie ucieramy.
- W oddzielnej misce mieszamy mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną.
- Następnie utartą masę maślaną łączymy z suchymi składnikami i całość dokładnie wyrabiamy.
- Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmujemy i dzielimy na 4-5 części.
- Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta o szerokości około 9-10 cm, po czym układamy na papierze do pieczenia.
- Kroimy ciasto na paski o grubości 1-2 cm.
- Białko roztrzepujemy. Smarujemy nim paski ciasta, po czym posypujemy siekanymi migdałami (i ewentualnie cukrem perlistym).
- Ciasteczka pieczemy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu i ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Czytaj także: Norwegia ma charakterystyczny smak. Na stołach króluje dorsz i baranina. Rozmowa z ekspertką o kuchni norweskiej
Przepisy kuchni norweskiej
Poza ciasteczkami na spotkania rodzinne lub święta można przygotować inne wyraziste w smaku dania z Norwegii. Kuchnia norweska znana jest z wielu dań wykorzystujących ryby. Wśród nich są klopsiki rybne przygotowywane z dorsza lub zupa rybna na bazie łososia i dorsza. Każdy posiłek rybny doprawiony jest produktem mlecznym, które stanowi charakterystyczne połączenie dla krajów skandynawskich.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, autorki książki „Tradycje kulinarne Norwegii” i bloga Kuchniokracja.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

Robot Kuchenny Planetarny Mikser Blender Maszynka
Robot Kuchenny Planetarny Mikser Blender Maszynka
kup teraz

Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 4880
Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 4880
kup teraz

Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 9BX5S65
Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 9BX5S65
kup teraz

Robot Kuchenny Wielofunkcyjny Assistant 4L 800W
Robot Kuchenny Wielofunkcyjny Assistant 4L 800W
kup teraz

Robot Kuchenny Mpm Kasia Plus MRK-11
Robot Kuchenny Mpm Kasia Plus MRK-11
kup teraz

Gerlach Planetary Food Processor Gl 4219 Number of
Gerlach Planetary Food Processor Gl 4219 Number of
kup teraz

Gerlach Robot Planetarny Z Misą 1800 W 5 L
Gerlach Robot Planetarny Z Misą 1800 W 5 L
kup teraz

Włoska Maszynka do makaronu Marcato Atlas 150 Nowa
Włoska Maszynka do makaronu Marcato Atlas 150 Nowa
kup teraz

Robot Kuchenny Philips HR7310/00 Wielofunkcyjny
Robot Kuchenny Philips HR7310/00 Wielofunkcyjny
kup teraz

Robot Kuchenny Planetarny Mikser 1200W Misa 3,5 L
Robot Kuchenny Planetarny Mikser 1200W Misa 3,5 L
kup teraz

Robot kuchenny planetarny Mikser 2200W 6,5L Zeegma
Robot kuchenny planetarny Mikser 2200W 6,5L Zeegma
Zobacz także inne przepisy na wypieki ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym