Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepszy krem kajmakowy do ciast. Jest tak pyszny, że będziesz go wyjadać łyżkami. Wypróbuj przepis na niezawodny krem nie tylko do tortów

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ten krem kajmakowy idealnie nadaje się do tortów i dekoracji słodkich wypieków. Smakuje wprost obłędnie! Zobacz, jak go zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ten krem kajmakowy idealnie nadaje się do tortów i dekoracji słodkich wypieków. Smakuje wprost obłędnie! Zobacz, jak go zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Przygotowując słodkie wypieki, warto urozmaicić je pysznym kremem. Proponuję sprawdzony i niezawodny przepis na krem kajmakowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie – wystarczą dwa składniki i kilka minut miksowania. To idealny pomysł na krem do tortów, babeczek, dekoracji ciast i słodkich deserów. Smakuje obłędnie. Wypróbuj przepis na krem kajmakowy.

W skrócie:

Najłatwiejszy krem do tortu – sprawdzony przepis

Mam dla ciebie niezawodny przepis na krem kajmakowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Krem idealnie nadaje się do przekładania tortu i ciast, a także dekoracji babeczek i bezików. Jest lekki, puszysty i w sam raz słodki. Możesz bardzo szybko zrobić go z gotowej masy kajmakowej lub krówkowej. Jeśli chcesz ją przygotować samodzielnie, to ugotuj puszkę słodzonego mleka skondensowanego w wodzie. Po półtorej godzinie kajmak będzie gotowy. Dobrze go wystudź przed ucieraniem z masłem – to bardzo ważne, by składniki miały temperaturę pokojową.

Krem kajmakowy - najlepszy przepis
Ten krem kajmakowy idealnie nadaje się do tortów i dekoracji słodkich wypieków. Smakuje wprost obłędnie! Zobacz, jak go zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Przepis na krem kajmakowy

Czas przygotowania: ok. 10 minut.
Liczba porcji: na 1 ciasto lub 12-16 babeczek.
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g mleka skondensowanego słodzonego lub puszka gotowej masy kajmakowej,
  • 200 g masła.

Jak zrobić masę kajmakową do tortu?

  1. Jeśli używasz mleka skondensowanego słodzonego, to ugotuj jego puszkę w wodzie przez półtorej godziny. Wystudź.
  2. Masło i masę kajmakową wyjmij na kuchenny blat na godzinę przed przygotowaniem kremu.
  3. Miękkie masło przełóż do miski i miksuj, aż będzie wyraźnie puszyste.
  4. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce masy kajmakowej z puszki.
  5. Gdy masło połączy się z masą kajmakową, możesz wyłączyć mikser.
  6. Krem powinien być gładki i błyszczący. Gotowe.

Czytaj także:

Krem do deserów – słony karmel

Krem karmelowy można przygotować także w słonej wersji. Wystarczy utrzeć miękkie masło z masą kajmakową z puszki i dodać szczyptę soli morskiej.

Krem słony karmel sprawdzi się idealnie do dekoracji kruchych babeczek, eklerków czy czekoladowych muffinek. Możesz posmarować nim także beziki i udekorować startą czekoladą.

Dobrym pomysłem jest dodanie do gotowego kremu karmelowego posiekanych słonych orzeszków ziemnych. To świetna odmiana tego prostego kremu, która sprawdzi się idealnie np. jako dodatek do gofrów i lodów.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Ten krem kajmakowy idealnie nadaje się do tortów i dekoracji słodkich wypieków. Smakuje wprost obłędnie! Zobacz, jak go zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepszy krem kajmakowy do ciast. Jest tak pyszny, że będzi...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najlepszy krem kajmakowy do ciast. Jest tak pyszny, że będziesz go wyjadać łyżkami. Wypróbuj przepis na niezawodny krem nie tylko do tortów - Strona Kuchni