Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
511 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]
Ekspresowy obiad dla całej rodziny. Aż 5 sposobów na sycące zapiekanki
Zastanawiasz się co podać na obiad? Mamy dla ciebie 5 najlepszych przepisów na błyskawiczne i pyszne zapiekanki. To m.in. amerykańska sycąca zapiekanka z...
Zniewalający sernik na lato. Dodaj do niego wiśnie i rozkoszuj się smakiem
Sernik z wiśniami i kruszonką to prawdziwy smak lata na talerzu, idealne połączenie kruchego ciasta, słodkiej masy serowej i lekko kwaśnych owoców. Polecam...
Szybki i pożywny obiad bez mięsa z pieczarkami. Tradycyjny przepis!
Szukasz pomysłu na szybki obiad bez mięsa? Polecam sprawdzony przepis na kluski kładzione z sosem pieczarkowym. To bardzo proste do zrobienia danie, przy którym...
Błyskawiczna zupa owocowa z wiśni. Przepis na przysmak z dzieciństwa
Polecam tradycyjny przepis na zupę wiśniową z kluskami. To pomysł na pyszny, lekki i orzeźwiający obiad na upalne dni, który z pewnością posmakuje zarówno...
Biją na głowę kiszone i małosolne! Zobacz przepis na ogórki watykańskie
Ogórki watykańskie mają wyśmienity słodko-kwaśny smak i są apetycznie chrupiące. Zdecydowanie stanowią stanowi silną konkurencję dla tradycyjnych ogórków...
Wykorzystaj sezon ogórkowy. Polecamy przepisy na najlepsze domowe przetwory
Jak zrobić przetwory z ogórków? Polecamy 5 sprawdzonych i najlepszych przepisów. To m.in. wyśmienite i wyraziste w smaku ogórki watykańskie oraz klasyczne,...
Ogórki znanego szefa kuchni. Kolosalną różnicę robi tu jeden, wyrazisty dodatek
Ogórki w musztardzie to wyśmienita przekąska. Warto zrobić je z przepisu Remigiusza Rączki, śląskiego kucharza, znanego m.in. z programu kulinarnego „Rączka...
Wakacyjny hit na upały! Lepiej nie próbuj, bo będziesz pić ją codziennie
Masz ochotę na mrożoną kawę? Przygotuj sobie wyśmienitą bumble coffee. To idealny wakacyjny napój na upały, który nie tylko orzeźwi, ale i doda energii oraz tak...
Kochacie bób? Ta sałatka jest dla was - jest szybka i rewelacyjnie smakuje!
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na sałatkę makaronową z bobem i boczkiem. To wyśmienita przekąska, którą zrobisz bez problemu. Gwarantuję, że się przy niej...
Błyskawiczny deser z owocami na lato. Zobacz na filmie, jak zrobić crumble
Crumble owsiane z morelami i czerwonymi porzeczkami to pyszny i bardzo łatwy do zrobienia deser na lato. Taki przysmak przygotujesz w 10 minut i upieczesz w 25....