Artur Olewiński
17 materiałów
Choinka jak spod igły
Do świąt pozostał już niecały tydzień, a to oznacza, że przed nami coroczny choinkowy ambaras. Aby najładniejsze drzewka nie zostały w sklepach wycięte w pień,...
Gęgające menu powraca
Największymi smakoszami potraw z gęsiego mięsa produkowanego głównie w Kujawsko-Pomorskiem, są... Niemcy. Nie wszystko jednak stracone - wkrótce wielki powrót...
Zabawa w Dionizosa
Aby zostać winiarzem amatorem wystarczy trochę sprzętu, dobre owoce, znajomość kilku zasad i oczywiście pokłady zapału oraz cierpliwości.
Seniorzy nie gęsi
Uczymy się przez całe życie. Warto wziąć to sobie do serca i wraz z nowym rokiem szkolnym pomyśleć o nauce angielskiego, niemieckiego lub hiszpańskiego. Oferta...
Polska i świat w klimacie etno
W konkursie „Etnoklimaty” chodzi o to, by na zdjęciach pokazywać prawdziwe życie w różnych zakątkach Polski i świata, a nie skanseny, występy publiczne czy...
Luksusowe getto językowe
Z ROMANEM SPANDOWSKIM, wykładowcą Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, współredaktorem „Słownika polszczyzny XVI wieku” rozmawia Artur Olewiński.
Błękitne złoto pod Unisławiem
W naszym województwie, między innymi w okolicach miejscowości Unisław i Gronowo, prowadzone są poszukiwania gazu. Nie chodzi jednak jeszcze o gaz łupkowy.