Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
986 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Naprawdę dobry smalec domowy na kanapki. Sprawdź przepis z soczystym jabłkiem
Domowy smalec to kaloryczna i aromatyczna przekąska, która świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba. Tradycyjnie smalec przygotowywany jest ze słoniny...
Zdrowy dżem z pigwy do spiżarni. Poznaj klasyczny przepis do słoika
W październiku można zbierać największe i najsmaczniejsze okazy pigwy. Owoce w kształcie gruszki znakomicie nadają się do zrobienia ciasta, dżemu lub jako...
Skrzypiący ser w sałatce. Wypróbuj przepis na lunch z halloumi i gruszką
Sałatka z serem halloumi i soczystą gruszką to wyjątkowe połączenie słodkiego i słonego smaku. Aby dodać porcji białka, można zestawić go z plastrami...
Pomysł na obiad bez grama mięsa. Zobacz przepis na pyszny seitan
Seitan to czysty gluten pszeniczny odpowiednio przyprawiony wędzonymi składniami. To także jeden z najbardziej popularnych mięsnych zamienników w kuchni...
Włoskie paluszki chlebowe na imprezę. Poznaj przepis na chrupiące grissini
Domowe paluchy chlebowe to sposób na elegancką przystawkę. Włosi tradycyjnie podają ją do deski serów z plastrami szynki parmeńskiej. Domowe paluchy chlebowe...
Treściwa zupa z buraków. Pyszna i rozgrzewająca zupa na obiad lub ciepłą kolację
Zupa z buraków to proste i rozgrzewające danie na rodzinny obiad. We wschodniej Polsce zupę buraczaną podaje się z ugotowaną fasolą lub z kawałkami twarogu....
Uwielbiasz pumpkin spice latte? Zobacz przepis na aromatyczny syrop do kawy
Domowy syrop pumpkin spice to połączenie aromatu korzennych przypraw z przydymionym smakiem upieczonej dyni. Taki syrop dyniowy jest podstawą do zrobienia...
Kotlety mielone z cukinią: oszczędny sposób na dietetyczny obiad
Domowe kotlety mielone z cukinią to apetyczne danie nie tylko dla osób będących na diecie lub chcących przygotować w oszczędny sposób mięso dla całej rodziny....
Francuski przysmak w sam raz do kawy. Zrobisz w mniej niż 30 minut!
Kocie języczki to drobne ciastka biszkoptowe wypiekane we Francji w foremkach o podłużnym kształcie. Ciastka podawane są jako dodatek do pucharków lodowych,...
Klasyczny chleb pszenny na zakwasie. Wypróbuj przepis prosty, jak z piekarni
Domowy chleb pszenny na zakwasie to wypiek, który może wydawać się pozornie skomplikowany. Największą trudnością jest utrzymanie żywego zakwasu poprzez...