Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
104 materiały
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Wędzona ryba nad polskim morzem to przysmak dla zamożnych? Ceny zaskakują
Być nad morzem i nie zjeść ryby? Dla wielu to obowiązkowy punkt wakacyjnej wycieczki. Tymczasem ceny wędzonych ryb mogą zniechęcać lub sprawią, że kupimy mniej...
Ile kosztuje zdjęcie z dziećmi? Rodzinna sesja zdjęciowa to cenna pamiątka
Zaaranżowane rustykalne, bajkowe lub pałacowe studio, jednobarwne tło, a może sesja plenerowa? Wspólne rodzinne zdjęcie wykonane przez profesjonalistę jest...
W co zainwestować 1000 zł? Tak Polacy z 20 zł robią 500, czasem ryzykując
W co warto inwestować w 2023? Nawet niewielkie oszczędności jak np. 1000 zł staramy się pomnażać różnymi metodami - często ryzykownymi i licząc na łut...
W ten sposób zakupy zrobisz nawet 70 proc. taniej. Są sposoby lepsze niż promocja 1+1
Klienci zastanawiają się, jak oszczędzać na jedzeniu, jak kupować żywność taniej podczas codziennych sprawunków. Metod na to, by wydawać mniej, szukają nie...
W tych miejscach nie można rozpalać ogniska - czasem nawet na własnej działce
Powszechnie wiemy, że ognisk nie wolno palić w lesie i jego pobliżu, ale to nie są jedyne niedozwolone miejsca. Klimat, jakie stwarza ognisko, sprawia, że gdy...
Marzysz o stołku dyrektora? Ten QUIZ pokaże, czy się nadajesz
Bez względu na to, czy jesteś swoim własnym szefowej w jednoosobowej firmie, czy zarządzasz większym zespołem, pewne rzeczy powinieneś wiedzieć. Sprawdź swoją...
Ciepły styczeń jest niebezpieczny dla roślin, grozi utratą owoców i zbóż
Rok 2023 zaczęliśmy od rekordu ciepła. IMGW podaje, że najwyższą w historii temperaturę 1 stycznia odnotowano w Małopolsce i było to 19 st. Celsjusza....
Przepisy na nalewki z pobocza drogi i lasu. Z wiśni, malin, czarnego bzu, jarzębiny
Przy wiejskiej drodze albo w lesie czy własnym ogródku można znaleźć prawdziwe skarby do wykorzystania w nalewkach. Przepisy są dość proste, choć przyda się...
RPP podwyższa we wrześniu 2022 stopy procentowe tak, jak spodziewali się ekonomiści
W środę 7 września odbyło się posiedzenie Rady Polityki Pieniężnej, które z uwagą, jak niemal co miesiąc, śledzą kredytobiorcy. Czy to już ostatnia podwyżka...
O TYM SIĘ MÓWI
Powstał kościół ze słomy, jest nawet ksiądz. Takiego witacza jeszcze nie widzieliście
Witacz dożynkowy 2022 w Sierakowie ponownie zaskakuje rozmachem. To budowla, do której przedsionka (kruchty) można wejść. Już z daleka widać słomianą wieżę z...