Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
104 materiały
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Tyle zarobi w ferie tester albo instruktor gier i opiekun półkolonii, nawet nieletni
Pierwsi uczniowie mają już ferie zimowe, kolejni czekają na swoją turę. Dwa tygodnie przerwy od lekcji w szkole to dla jednych czas na wypoczynek i zabawę, dla...
Jakie masz szanse w 2024 roku zostać milionerem? Quiz sprawdzi Twoje finansowe szanse
Rok 2024 pod względem finansowym ma być przełomowy? Chcesz pomnażać kapitał, oszczędzać, odkładać na realizację planów, spełnianie marzeń albo na emeryturę....
Chcesz zaprosić do domu lub przedszkola Mikołaja dla dzieci? Tyle zapłacisz
Spełnić dziecięce marzenia o spotkaniu z Mikołajem i to bardziej wiarygodnym niż przebrany domownik? W internecie bez trudu znajdziemy panów, którzy wcielą się...
Gospodynie przyjmują zamówienia na święta. Po ile piernik i pierogi?
Jeszcze można zamówić świąteczne dania — pierniki zdobione lukrem, pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, sernik, piernik czy miodownik w małych firmach...
Ile można zarobić przy kompletowaniu prezentów? Sklepy lepiej płacą przed świętami
Przed nami gorący okres przedświątecznych zakupów i największe sklepy chcą być przygotowane na sprawną obsługę naszych zamówień. Dlatego szukają pracowników...
Pierogi, tuszka, smalec, pasztet. Ile kosztują produkty z gęsiny? Zaczyna się sezon
W listopadzie szczególne miejsce w menu restauracji oraz na niepodległościowych festynach zajmuje gęsina. Nogi, piersi z gęsi czy całe tuszki pojawiają się...
15 sierpnia nie idź do kościoła z pustymi rękoma. Co święci się tego dnia?
15 sierpnia w 2023 roku przypada we wtorek i jest dniem wolnym od pracy. W Kościele katolickim to święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, w całej Polsce...
Za drogo, nie idę. Wieczór kawalerski i panieński bywają jakby luksusowe
Szampan na plaży i grill na działce u kumpla nie wszystkim wystarcza, by świętować wieczór panieński albo kawalerski. Sama para młoda zwyczajowo nie bierze...
Takie rośliny mają właściwości lecznicze. Niektóre pomagają na ból gardła czy brzucha
Domowe i naturalne sposoby nie zawsze zastąpią leki i podkreślamy, by utrzymujące się dolegliwości konsultować z lekarzem. Są jednak sytuacje, gdy przyjdą nam z...
Suche gofry nad morzem za 10 zł? Liczymy, ile kosztuje gofr zrobiony w domu
Wakacje nad morzem mają smak lodów, ryb i oczywiście gofrów. Te z owocami i bitą śmietaną lub uwielbianą przez dzieci posypką potrafią zaskoczyć ceną. 23 złote...