Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

12 potraw wigilijnych: oto sprawdzone przepisy na pyszne i tradycyjne dania wigilijne na świąteczny stół. Jak je przyrządzić?

KS
12 potraw wigilijnychZUPA RYBNA Z KARPIAPotrzebujesz:1 głowa karpiaokrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogonkawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia1 duża marchewka½ pietruszki1/8 selerasólszczypta utartej gałki muszkatołowej2 łyżki pokrojonego koperkusok z cytryny4 szklanki wody½ słodkiej śmietanki3 łyżeczki mąkiSzczypta kurkumy1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )Przygotowanie: Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ).Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.plPrzeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:
12 potraw wigilijnychZUPA RYBNA Z KARPIAPotrzebujesz:1 głowa karpiaokrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogonkawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia1 duża marchewka½ pietruszki1/8 selerasólszczypta utartej gałki muszkatołowej2 łyżki pokrojonego koperkusok z cytryny4 szklanki wody½ słodkiej śmietanki3 łyżeczki mąkiSzczypta kurkumy1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )Przygotowanie: Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ).Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.plPrzeglądajcie przepisy na kolejnych kartach: ARC Mojegotowanie
12 tradycyjnych potraw wigilijnych - wykorzystajcie wypróbowane przepisy. Zobaczcie, jak je przygotować. Przepisy na potrawy wigilijne mogą się przydać, bo wigilia to jedno z nielicznych świąt w roku, kiedy większość ludzi stawia na stołach podobne potrawy. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 (symbolizują 12 apostołów) i koniecznie muszą być postne. Oczywiście wiele zależy od naszych upodobań i regionu w którym mieszkamy. Jednak produkty, z których powinny być przygotowane to przede wszystkim kasze, mąki, kiszona kapusta, groch, ryby, mak miód oraz suszone owoce i warzywa. ZOBACZCIE LISTĘ I PRZEPISY ZAPROPONOWANYCH PRZEZ NAS POTRAW NA WIGILIJNY STÓŁ

Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw świątecznych

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. BARSZCZ Z USZKAMI - Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. domów. Jak go zrobić?

Barszcz z uszkami: Składniki

  • 25 dag buraków
  • pół pęczka włoszczyzny
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
  • 1/4 pęczka posiekanej natki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek suszony

Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole.

ZUPA GRZYBOWA: Składniki

  • 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kostka rosołowa grzybowa
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
  • opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki

Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.

TOP 10 smartfonów do 1000 złotych w 2018 roku. Jaki smartfon...

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA RYBNA Z KARPIA

ZUPA RYBNA Z KARPIA: Składniki:

  • 1 głowa karpia
  • okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
  • kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
  • 1 duża marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • sól
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • sok z cytryny
  • 4 szklanki wody
  • ½ słodkiej śmietanki
  • 3 łyżeczki mąki
  • Szczypta kurkumy
  • 1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )

Przygotowanie:
Oczyścić głowę karpia (usuwając oczy, krew, mięso ze skrzeli). Umyć dokładnie mięso ryby. Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka. Dodać warzywa. Lekko osolić (ok. ½ łyżeczk). Gotować na małym gazie 40 minut. Przecedzić. Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut. W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba, skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę, makaron. Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem, odrobiną maggi, szczyptą utartej gałki muszkatołowej.Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.

Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.pl

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KARP W GALARECIE

KARP W GALARECIE: Składniki

  • 1 karp (ok. 1,2 kg)
  • 15 dag marynowanych grzybków
  • 15 dag marynowanych buraczków
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka natki
  • sól

Przygotowanie:
Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.
Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut. Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Osączyć (płyn zachować) i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć.
Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut.
Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi z kapustą i grzybami gotow

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera